Kardeşi idam edilen İranlı kadın, ülkeden çıkmaya çalışırken tutuklandı

Erbil (Rûdaw) - İranlı yetkililer, hükümet karşıtı bir haber ajansında çalışmak ve protestoları kışkırtmak iddiasıyla suçladıkları Elham Efkari’yi, bugün ülkeden çıkmaya çalışırken tutukladı.

İran yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, “Yalanları yaymak, ülkedeki huzursuzluğu artırmaya yardımcı olmak, bazı kadın derneklerini etkilemek ve kadınları toplanmaya ve isyana davet etmek” gibi iddialarla suçlanan Elham Efkari’nin tutuklandığını duyurdu.

Ancak İranlı yetkililerin bu iddialarını destekleyecek yeterli kanıt yok.

Elham Efkari, hükümet karşıtı eylemlere katılmak ve bir işçinin ölümüne sebep olmak iddialarıyla 2020’de İran’da idam edilen Navid Efkari’nin kız kardeşi. Elham Efkari'nin iki kardeşi Vahid ve Habib de aynı gerekçeyle 74 kırbaç cezasına çarptırılmıştı.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, kardeşler, mahkemede kendilerini mahkum etmek için kullanılan suçlamaları işkence altında altında kabul ettiklerini söyledi. Af Örgütü üç kardeşin “büyük ölçüde adaletsiz” bir yargılamayla karşı karşıya kaldığını aktarmıştı.

ABD, Eylül 2020'de Navid Efkari'nin infazı davasını da içeren ağır insan hakları ihlalleri iddiasıyla birkaç İranlı yetkili ve kuruluşu kara listeye almıştı.

İran, Jina Emini’nin 13 Eylül’de başörtüsünü İslami kurallara göre takmadığı gerekçesiyle Tahran’da “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınırken darp edilmesi sonucu yaşamını yitirmesinin ardından büyük protesto gösterilerine sahne oluyor.