Haber Merkezi - İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran'ın yüzde 60 uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip olduğunu ifade ederek, "Bunu ülkenin ihtiyaçları ve ilgili yetkililerin talimatına göre yapabiliyoruz" diye konuştu.
İRNA’da yer alan habere göre İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Fordu Nükleer Tesisi'ni gezdikten sonra düzenlediği basın toplantısında ülkenin nükleer programına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kemalvendi, “Dördüncü adımda Fordo'da konuşlu 1044 santrifüje gaz enjekte edilmesi kararı aldık. Müfettişleri yarın buraya gelip numuneleri inceleyerek onaylayabilirler” dedi.
Nükleer Anlaşma kapsamındaki taahhütlerini askıya almak istemediklerini ve sorumluluklarına bağlı kaldıklarını vurgulayan Kemalvendi, “Ancak sorumluluklarımızla haklarımız arasındaki dengesizlik nedeniyle, taahhütlerimizi azaltarak dengeyi korumaya çalıştık” ifadesini kullandı.
Fordu'da nükleer maddelerin bulunmadığına işaret eden İranlı yetkili, “Nükleer Anlaşma gereği Fordo'da nükleer maddelerin bulunmaması gerekiyor. 11 yıldı bu iş eksik kalmıştı ancak birkaç gün önce 2 ton UF6 buraya nakledilerek bir mesaj vermeye çalıştık" açıklamasında bulundu.
İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesinin halihazırda 8600 SU olduğunu açıklayan Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü, şöyle devam etti:
"Fordu'nun eklenmesiyle bu kapasite 9500 SU'ya çıkarılacak. Bundan böyle zaman bizim lehimize işliyor ve hem makinelerimiz ve hem de rezerv miktarımzda artış yaşanacak. "
İran'ın yüzde 60 uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Behruz Kemalvendi, "ABD'nin baskısı ve uyguladığı yaptırımlara karşın, faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bundan böyle zaman bizim lehimize işliyor. Hem makinelerimiz hem de rezerv miktarımızda artış yaşanacak. Bunu ülkenin ihtiyaçları ve ilgili yetkililerin talimatına göre yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Uranyum nükleer silah olarak da kullanılabilir
Atom reaktörlerinde yakıt olarak kullanılan zenginleştirilmiş uranyum nükleer silah yapımında da kullanılıyor.
İran ile 5+1 olarak bilinen (BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkeler arasında 2015'te imzalanan anlaşma kapsamında bu santrfüjler boşaltılmıştı.
Kapsamlı Ortak Eylem Planı adlı bu anlaşma ile uluslararası ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında, İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı.
Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs 2018'de, bu anlaşmadan çekildiklerini açıklamış ve İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.
Anlaşmaya taraf olan diğer ülkeler, ABD'nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesi ve yaptrım uygulamasına tepki göstermiş ve taahhütlerini sürdürme konusunda çaba göstereceklerini ifade etmişti.
Ancak yaptırımlar İran'ın petrol ihracatını olumsuz etkilediğinden para biriminin değerinde büyük düşüşlere ve enflasyonun artmasına neden oldu.
İran, nükleer programının barışçıl ve sivil kullanım amaçlı olduğunu söylüyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın