Tahran’dan Ankara’ya ‘baraj’ tepkisi
Haber Merkezi – İran Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan, “Türkiye'nin Dicle ve Aras nehirleri üzerinde inşa ettiği barajlar konusundaki belirsizlikleri ciddi şekilde takip ediyoruz” dedi. Abdullahiyan, komşu ülkelerin baraj inşa ederek çevre koşullarını olumsuz etkilemesi ve bölgedeki diğer insanlar için sorun yaratmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.
İran basınında yer alan haberlere göre, İran Meclisi’nin bugünkü halka açık oturumunda Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan, Mahamad Milletvekili Celal Mahmudzade’nin, “Türkiye'nin Dicle ve Aras nehirleri üzerindeki kaçak baraj projeleri ile ilgili İran neden gerekli önlemleri almıyor” şeklindeki sorusunu yanıtladı.
Abdullahiyan, “Dost ve komşumuz Türkiye, bölgenin çevre koşullarını bozacak, halkımız ve bölge için sorun yaratacak baraj inşaatı alanında önlemler almalı. Diğer yandan bu durum ülkemize giren su miktarını olumsuz etkilemektedir” dedi.
Son 8 ayda bu konuyu Türkiye Dışişleri Bakanı ile en az iki kez şahsen, birkaç kez de telefonla görüşerek takip ettiğini vurgulayan Bakan Abdullahiyan, Tahran ve Ankara arasında su işbirliği konusunda ikili bir anlaşma olmamasına rağmen, son dört ay içinde istişareler yoluyla ortak bir su komitesi kurulacağını söyledi.
Adbullahiyan sözlerine şöyle devam etti:
"Takipimize cevaben Türkiye, barajların dağlık bölgelerde olduğunu ve sadece hidroelektrik amaçlı olduğunu vurguluyor, ancak Enerji Bakanlığı'nda uzmanlarla görüştük ve çok ciddi belirsizlikler var. Uzmanlara göre hidroelektrik kullanımı için oluşturulan tankların çok büyük ve derin olmasına gerek yok. Tek yapmanız gereken türbinleri hareket ettirmek için biraz su toplamak. Bu belirsizlikleri Türk Dışişleri Bakanı'na ilettik ve bize bu suya hiç ihtiyaçları olmadığını, kışın depolayıp yazın bırakacaklarını söylediler.”
Türkiye ve İran’dan Dışişleri ve Enerji bakanlıkları arasıdan görüşmeler olduğunu belirten Bakan Abdullahiyan, “Hala ciddiyetle takip edeceğimiz teknik ve yasal belirsizlikler var. İslami Meclisi'n de yürütme organı olarak bize yardım etmesini bekliyoruz. Su komitesinin oluşturulması ülke ve bölgenin tarımına ve çevresine zarar veren eylemlerin önüne geçebilir” dedi.
“Su konusunda bu konunun takipçisi olan hiç kimseyle aramızda bir anlaşmazlık yok” diyen İranlı Bakan, “Türkiye’nin Dicle ve Fırat suları üzerindeki inşa ettiği barajların ülkemiz üzerindeki olumsuz etkilerini Türk taraflarla detaylıca görüştük. Yeni hükümette bu konuda ciddi önlemler alındı ve Cumhurbaşkanı bizzat bana ve Enerji Bakanına bu konunun ciddiyetle takip edilmesi talimatını verdi” ifadelerini kullandı.
Hüseyin-Emir Abdullahiyan, "Türk tarafının açıklamalarından da memnun değiliz. Ülke menfaatlerinin zedelenmemesi için bu konuyu Meclisle birlikte takip ediyoruz. Bu baraj hem İran'a hem de Irak'a zarar veriyor. Türkiye 1997 New York Sözleşmesi'ne taraf olsaydı, bunu uluslararası bir şikayet yoluyla takip edebilirdik, ama değil. Ortak Sınır Suyu Komitesi aracılığıyla bu konuyu ciddiyetle takip edeceğiz” diye ekledi.