TAHRAN - Zehirlenen Kürt öğrenci hayatını kaybetti

Haber Merkezi - Tahran’da bir okulda zehirlenen Kürt çocuk tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw okullarda zehirlenen öğrenciler içerisinde yer alan Rojhılat’ın Sine vilayetine bağlı Kamyaran nüfusuna kayıtlı Tahran’da ailesi ile ikamet eden Karo Peşawi isimli 16 yaşındaki Kürt çocuğun hayat mücadelesini kaybettiğini duyurdu.

Hengaw’ın çocuğun ailesine yakın bir kaynaktan edindiği bilgiye göre; 15 Mart’ta Tahran’daki bir okulda zehirlenen Karo Peşawi hastaneye kaldırıldı.

Bir süredir Tahran Miladi Hastanesinde tedavi gören Kürt çocuk 8 Nisan’da hayatını kaybetti.

Kore Peşawan’ın naaşının bugün Kamyaran iline bağlı Peşawi köyünde toprağa verildiği kaydedildi.

5 ay önce özellikle kızların okuduğu İran ve Rojhılat’taki okullarda toplu zehirlenme vakalarının ilki  5 ay önce Kum kentinde görüldü. İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana genellikle kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor.

Hengaw ve bazı insan hakları aktivistlere göre okullarda önce bir patlama sesi duyuluyor. Ardından bir kimyasal gaz yayılıyor. Zehirlenmeler bu şekilde gerçekleşiyor. 

Okullarda toplu zehirlenme vakalarında ‘kasıt’ iddiası

 Öğrencilerde, solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor.

Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı Yunus Penahi, 26 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında, öğrencilerin zehirlenmesinin kasıtlı olduğunu değerlendirdiklerini ifade ederek, "Bazı kişilerin başta kız okulları olmak üzere tüm okulların kapatılmasını istediği tespit edildi” demişti.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, şüpheli vakaların kaynağını araştırmak üzere 1 Mart'ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ve İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ile Sağlık Bakanı Behram Aynullahi'yi görevlendirmişti.

Reisi, 3 Mart'ta yaptığı açıklamada ise kız öğrencilerin zehirlenmesinden "İran düşmanlarını" sorumlu tutarak, "Bugün, ülkenin ilerlemesiyle birlikte düşmanlıklar da arttı, bunun en son örneği okullarda güvensizlik ve ailelerde endişe ortamı oluşturma girişimidir" demişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, toplumda endişenin giderek artması üzerine dün yaptığı açıklamada, yetkililere "olayın üzerine ciddiyetle gidilmesi ve faillerin en şiddetli cezaya çarptırılması" talimatı verdiğini belirtmişti.

5 binden fazla öğrenci zehirlendi

Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei de zehirlenme vakalarının faillerinin "idamla" yargılanacağını söylemişti.

İran Meclisi Zehirlenme Vakalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Muhammed Hasan Asferi, dünkü açıklamasında, 30 Kasım 2022'den bu yana 25 eyaletteki 230 okulda çoğunluğunu kızların oluşturduğu 5 binden fazla öğrencinin zehirlendiğini bildirmişti.

Toplu zehirlenme vakaları bugün de devam ederken zehirlenmelerin önüne geçilememesine tepki gösteren öğretmenler, ülkenin bazı kentlerinde düzenledikleri gösterilerle yetkilileri protesto etmişti.