İran hükümeti ölümünden 25 gün sonra Jina Emini'ye ait görüntüleri paylaştı
Erbil(Rûdaw) – İran devleti Jina Emini’nin 13 Eylül’de cezaevinde fenaşlaştığı anların yer aldığı kamera görüntülerini 24 gün sonra yayınladı. Jina Emini’nin babası ise videonun ön kısmının kesildiğini ve düzenlenmiş olduğunu belirtti.
13 Eylül’de “İslam yasalarına uygun hicabını takmadığı” için Tahran’da gözaltına alınan Kürt kadın Jina Emini, polis tarafından götürüldüğü cezaevinde fenalaşarak hastaneye kaldırılmış ve 3 gün komada kaldıktan sonra 16 Eylül’de yaşamını yitirmişti.
17 Eylül’de memleketi Saqiz’da toprağa verilmesi ardından kentte başlayan gösteriler İran ile Rojhılat geneline yayılmıştı.
Tahran yönetimi Emini’nin ölümünün gözaltına alınması ile bir ilgisi olmadığını ileri sürerken ailesi gözaltına alınan diğer kadınların polis tarafından araçta Jina’nın kafasına defalarca vurulduğunu söylediklerini belirtiyor. Aile ayrıca Jina’nın vücudunda morluklar olduğunu savunuyor.
Gösteriler 24’üncü gününe girerken İran hükumeti, Jina Emini’nin cezaevine getirilişi, baygınlık geçirilmesi ve hastaneye götürülmesini gösteren kamera görüntülerini paylaştı.
Yerel saat ile 19:28’de cezaevi salonuna giren Jina’nın 28 dakika oturduktan sonra ayağa kalkarak kadın polis memuru ile görüştüğü o esnada yere düştüğü görülüyor. Ardından görüntülerin tekrarlandığı, Jina'nın hastaneye götürüldüğü kısımlar paylaşılıyor. Sağlık görevlilerinin müdahalesinin görüldüğü görüntülerde İran’ın açıklamasına göre 10 dakika içerisinde Jina’nın hastaneye ulaştırıldığı belirtiliyor. İranlı yetkililere göre; Jina'nın geçmişte geçirdiği bir beyin ameliyatı nedeniyle fenalaştığı, polisin ölümünden sorumlu olmadığı iddia ediliyor.
Görüntülerde Jina Emini kırmızı bir çember içerisinde işaretlenmiş.
Jina Emini’nin gözaltına alındığı anların görüntüsü bulunmuyor. İran’ın yaklaşık bir aydır süren gösterilere rağmen görüntüleri bu kadar geç yayınlaması da ayrıca kafalarda soru işareti yarattı.
Daha önce de görüntülerin çok az bir kısmı yayınlanmış, baba Emced Emini Rûdaw’a yaptığı açıklamada görüntülerin gerçeği yansıtmadığını “düzmece” ve “senaryo” olduğunu söylemişti. Emced Emini ayrıca iddia edildiği gibi kızının hiçbir hastalığının bulunmadığını, hayatı boyunca en ağır hastalığının “soğuk algınlığı” olduğunu belirtmişti.
Rûdaw’a konuşan İran ve Rojhılat’ın tanınmış Yasa Uzmanı ve Avukat Salih Nikbext’e göre, Jina’nın ölümü normal bir şekilde gerçekleşmedi ve öldürüldü.
Jina Emini’nin ölümü İran’da toplumdaki baskılardan bıkan başta kadınlar olmak üzere tüm kesimlerin özgürlük taleplerini dile getirdiği gösterilerin kıvılcımı oldu. Jina Emini'nin ölümü ve göstericiler ile dayanışmak amacıyla dünyanın dört bir yanında gösteriler düzenlendi.
25 gündür aralıksız süren gösterilerde net bir sayı olmamakla beraber en az 130 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.