İran Cumhurbaşkanı: Trump yargılanmazsa intikam alınacak

04-01-2022
Etiketler İran İbrahim Reisi Kasım Süleymani ABD Donald Trump
A+ A-

Haber Merkezi -  İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ile ilgili yargılanmaması halinde intikamı kendilerinin alacağını söyledi

Süleymani'nin ölümünün ikinci yıl dönümünde binlerce kişinin katıldığı törende konuşan Reisi "Saldırgan ve asıl katil, dönemin ABD başkanı adaletle yüzleşmeli ve cezalandırılmalı" ifadelerini kullandı.

İran resmi ajansı IRNA’da yer alan habere göre, Trump, Eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve diğer suçluların adil bir mahkemede yargılanmasının yeterli olacağını söyleyen Reisi "aksi takdirde tüm ABD'li liderlere şüphesiz bir şekilde İslam ulusunun intikam elinin uzanacağını söylüyorum" dedi.

Reisi Süleymani'nin İran devriminin, cesaretin ve rasyonalitenin sembolü olduğunu belirtti.

Kasım Süleymani’nin Irak Başbakanı’nın resmi konuğu olarak Irak’ta bulunduğu bir zaman hedef alındığını ifade eden Reisi, ABD’nin bu eylemle Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini ve bundan dolayı bu saldırının faillerinin cezalandırılması gerektiğini söyledi.

İran Devrim Muhafızlarının yurt dışındaki operasyon kolu olan Kudüs Gücü'nün eski komutanı Süleymani 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı yakınlarında Iraklı yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis ile birlikte bir ABD SİHA'sı tarafından vurularak öldürülmüştü.

Olaydan 5 gün sonra İran Ayn el Esad ve Erbil yakınlarında Amerikan üslerine füze fırlatarak misillemede bulunmuştu.

Olayda hiç bir Amerikan askeri hayatını kaybetmezken Washington onlarca askerin patlamaların etkisi ile travma yaşadığını açıklamıştı.

Trump, Irak'ta Amerikan varlıklarına düzenlenen saldırılar nedeniyle drone saldırısının emrini verdiğini açıklamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli