Kasım Süleymani Suriye'den Irak'a hangi havayolu şirketi ile gitti

04-01-2020
Rûdaw
Etiketler İran Irak ABD Pasdaran Kasım Süleymani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran Devrim Muhafızları Ordusu (Pasdaran) Komutan Yardımcısı Ali Fedewi, dün ABD tarafından düzenlenen saldırı sonucu Bağdat’ta öldürülen Kasım Süleymani’nin Heşdi Şabi yetkililerinin daveti üzere Suriye’den Irak’a geçtiğini söyledi.

Pasdaran Komutanı Yardımcısı Ali Fedewi, Pasdaran Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Heşdi Şabi yetkililerinin daveti üzere Irak’a tarifeli uçakla seyahat ettiğini belirterek, Süleymani’nin seyahat ettiği hava yolu şirketi aracılığıyla hareket alanlarının tespit edilebileceğini söyledi.

Süleymani’nin daha önce Lübnan’dan Irak’a geçtiği iddia edilmişti.

Kasım Süleymani’nin Irak’a ziyaret nedenine ilişkin de açıklama yapan Fedewi, “Iraklı yetkililer, Süleymani ile muhtelif konuları istişare etmek için kendisini ülkeye davet ediyorlardı. Devamlı gidip geliyordu, bu kez de davet edilmesi üzere Bağdat’a gitmişti” dedi.

ABD’den en sert şekilde intikam alacaklarını da belirten Fedewi, Savunma Cephesi’nin (İran’ın bölgedeki müttefikleri) intikam almak için hazır olduğunu ve kuşkusuz en iyi şekilde yerine getirileceğini söyledi.

Süleymani hangi havayolu şirketini kullandı?

Suriye’ye ait özel Cham Wings havayolları şirketi aracılığıyla Bağdat’a giden Süleymani, kalkış saati 20:20 olan uçuşu bilinmeyen nedenlerle 22:28'e gerçekleştirildi belirtildi.

Yerel saate göre 12:35 sularında Bağdat’ta ulaşan Süleymani, Ebu Mehdi Mühendis tarafından karşılandı. Havaalanı çıkışında ise insanız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıyla Süleymani ve Mühendisin yer aldığı araç konvoyu hedef alındı.

Süleymani'nin öldürülmesi

İran’ın bölgedeki en güçlü figürlerden biri olan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Sülaymani, dün Bağdat Havaalanı yakınlarında ABD tarafından gerçekleştirilen hava saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Süleymani’nin yanı sıra Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in de öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, İranlı subayların da aralarında bulunduğu 5 Iraklı yetkili ile toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Süleymani ve Mühendis’le birlikte saldırıda ölenler için bugün İran ve Irak’ta iki ayrı tören düzenlendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli