Krizdeki İran’da eşek sütünün litresi 15 dolar

03-08-2019
Rûdaw
Etiketler Eşek sütü İran sağlık hayvan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran’da ekonomik krize rağmen litresi 15 dolar olan eşek sütüne rağbet artıyor. İranlı araştırmacılara göre eşek dışkısı da birçok hastalığa deva oluyor.

 

Eşek sütü, özellikle son yıllarda birçok bilim insanının araştırmalarına konu olurken, yapılan araştırmalar sütün faydalarını ortaya koydu. Özelikle vitamin deposu olması nedeniyle son yıllarda rağbet gören eşek sütü, İran’da sınırlı olarak elde ediliyor.

 

Ülkede 1 litre inek sütü 0,60 dolardan satılırken, 1 litre eşek sütü ise 15 dolardan alıcı buluyor. Öte yandan eşek sütünden üretilen bir kilo peynirin fiyatı da 700 ile 800 dolar arasında değişiyor.

 

Eşek sütüne rağbet artınca çiftçilerin bir kısmı eşek besiciliğine yöneldi.

 

İran’ın batısında bulunan Şehriyar kentinde çiftçilik yapan Ahmet Reza, “İki eşeğin fiyatı 250 dolar, çiftleştikten sonra günlük yarım litre süt veriyor. Tabi daha sonra azalıyor. Eşeğin sütü ve süt ürünleri birçok ilaç için kullanılıyor” dedi.

 

Eşek sütü son yıllarda dünyanın birçok ülkesinde kullanılamaya başlandı. Çin, ülke sıralamalarında birinci sırada yer alıyor. Çinliler birçok tedavi için eşek sütünü kullanıyor. Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Nijerya, Kenya ve Burkina Faso gibi ülkeler Ortadoğu ve dünyanın birkaç ülkesine eşek ihracatı yapıyor.

 

Başkent Tahran’da bulunan Şehit Bahaşti Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, eşek dışkısında bakteri, iltihap ve oksitlenmeye karşı maddeler bulunuyor.

 

Araştırmaya göre eşek dışkısı sinüzit, mide rahatsızlığı, kadın hastalıkları, yara iyileşmesi, cilt hastalıkları ve romatizma hastalıklarına iyi geliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli