İran’da farklı ses: Kürdistan’a ambargo, düşmanlıktır!

01-10-2017
Rûdaw
Etiketler İran Kürdistan Referandum Beluci
A+ A-

Tahran (Rûdaw) – İranlı Sünnilerle Belucilerin en etkili ismi olan Mewlewi Abdulhamid, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik ambargoya tepki göstererek, bu tavrı “düşmanlık” olarak niteledi.

 

Mewlewi Abdulhamid yaptığı açıklamada, “Irak merkezi hükümeti, geçmişte yaptığı hataları tekrarlamamalı, halka yönelik tehdit dilini kullanmamalı. Bu, halk arasındaki düşmanlığı ve ayrılığı arttırır. Sonucu, Irak ve diğer bölgeler için tehlikeli olur” diye belirtti.

 

“Kürdistan Bölgesi’ne ambargo uygulamak, etnik ve dini kutuplaşmayı derinleştirir” diyen Abdulhamid, “Bu, bölgede yeni sorunların oluşmasına yol açar” vurgusunda bulundu.

 

Erbil ve Bağdat’a diyalog masasına dönmeleri çağrısında bulunan dini lider, “Kürdistan Bölgesi’ni köşeye sıkıştırmaya çalışmak ve başvurulacak askeri yöntemler, düşmanca girişimlerdir” dedi.

 

Belucilerin İran’daki öncüsü olan Abdulhamid, Kürtler dahil olmak üzere ülkedeki Sünniler üzerinde de önemli bir nüfuza sahip. Farslardan farklı bir millet olan Beluciler; İran, Pakistan ve Afganistan arasında bölünmüş durumdalar.

 

Mewlewi Abdulhamid’in bu çıkışı, İran’daki resmi siyasetin tersi yönünde. En başından beri referanduma karşı çıkan İran, referandumdan sonra da Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava sahasını kapatma uygulamasına destek verdi. İran ikinci adım olarak da akaryakıt aktarımına yolu kapattı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli