‘800 Türk şoför ölüme terkedildi’

01-03-2020
Ali Güney @alitahsinguney
Foto - Rûdaw
Foto - Rûdaw
Etiketler Türkiye İran İran-Türkmenistan sınırı Lütfabad
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye'den Özbekistan’a giden yaklarşık 800 TIR şoförü, İran-Türkmenistan sınırında “ölüme” terkedildi. Yaklaşık iki haftadır mağdur durumda bekleyen şöförler Rûdaw aracılığıyla yetkililere acil yardım çağrısında bulundu.

İran ile Türkmenistan arasındaki Lütfabad, Serakhs, İnceburun (Pol) ve Bacgiran sınır kapıları Korona virüs nedeniyle 23 Şubatta kapatılmıştı.

Türkiye’den Türkmenistan ve Özbekistan’a giden yaklaşık 800 TIR şoförü bu kapılarda sınırı geçemediği için bekletiliyor. Geri dönmelerine de izin verilmeyen şoförler “karantina altında tutulduklarını” ve yardım edilmezse durumlarının çok daha kötüye gideceğini belirtiyor.

Erdoğan’a çağrı!

Rûdaw’a konuşan TIR şoförü Fırat Tunç, Lütfabad sınır kapısındaki görevliler tarafından karantina amaçlı bir park sahasında mahsur bırakıldıklarını belirterek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.

Banyo ve tuvalet gibi günlük ihtiyaçlarının bile karşılanmadığını ifade eden Tunç, “Günlerdir Lütfabad sınır kapısında mahsur kaldık. Türkmenistan sınırlarını kapattı, Türkiye’ye de dönemiyoruz. İran hükümeti de aldığı bir kararla şu an bulunduğumuz parktan dışarı çıkamıyoruz. Bununla ilgili buradan yetkililere sesleniyoruz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak 800 TIR şoförü burada mahsur kaldık. Türkiye’nin bugünkü gündeminin farklı oluğunu biliyoruz ama burada 800 tane şehit var, gelip burada mahsur kalan 800 vatandaşınızı kurtarmak zorundasınız” dedi.

“Ölüme terkedildik”

Bütün yetkililerle ve özellikle de Türkiye’nin Meşhed Başkonsolosluğuyla bağlantıya geçtiklerini ancak şu ana kadar somut bir adım atılmadığını söyleyen Tunç şöyle devam etti:

“Yarın yanınızdayız dediler ancak 14 gündür burada bekliyoruz ve bekliyoruz. Şu ana kadar gelen bir yetkili yok. İran devletinin aldığı kararla da biz bu parkın dışına çıkamıyoruz. Tuvalet ihtiyacı, banyo ihtiyacı, hiçbir ihtiyacımız karşılanmıyor. Yani bizi burada ölüme terk etmişler, Buradan Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı’na, Dışişleri Bakanı’na, Ulaştırma Bakanı’na, İçişleri Bakanı’na sesleniyoruz, Türkiye’nin gündemi farklı olabilir ama şu anda 800 vatandaşınız sadece Lütfabad sınır kapısında. Biz vatandaşınız değil miyiz, neyiz biz. Meşhed Konsolosu sen neredesin? Kur buraya bir çadır milletin derdiyle ilgilen getir buraya bir doktor milletin derdiyle ilgilen. Eğer ki bize sahip çıkmıyorsanız, burada ölmemizi istiyorsanız bizi oyalamayın kendi başımızın çaresine bakalım.”

Fırat Tunç, yaklaşık 2 haftadır İran hükümetinin belirlediği bir parkta bekletilen şoförlerin psikolojik sorunlar yaşadıkları söyledi.

“Bırakın araçları, canımız gidiyor canımız”

Rûdaw aracılığıyla seslerini yetkililere ulaştırmaya çalışan şoförler adına konuşan Tunç, şöyle devam etti:

“Parkın içinde bekleyen 800 araç var, bırakın araçları canımız gidiyor canımız. Ben dışarı çıkamayacağım ihtiyaçlarımı gideremeyeceğim! Bunun sonu ne? Sonuç ne hepimiz burada ölecek miyiz? Şoförler artık bir birlerine sataşmaya başladı. Psikoloji bitti, psikoloji kalmadı. Bize biran önce yardım eli uzatın. 124 iş adamını Tahran’dan alıyorsan 800 tane şoförünü de buradan alırsın, yeter artık.

Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye’nin gündemi farklı biliyoruz, savaşa girdiniz gündemi değiştirmeyin anılıyoruz ama 800 vatandaşınız da burada ölmek üzere. 800 şoför Lütfabad sınır kapısında şehit olacak ve bunun hesabını hiçbiriniz ödeyemezsiniz. Kurtaramıyorsanız bize konsolosunuz aracılığıyla bir yazı gönderin ve deyin ki kurtaramıyoruz.”

Meşhed Türkiye Başkonsolosluğu İran ile Türkmenistan arasındaki Lütfabad, Serakhs, İnceburun (Pol) ve Bajgiran sınır kapılarının 23 Şubatta Türkmenistan tarafından, Covid-19 (Korona virüs) salgını nedeniyle kapatıldığı belirtilmişti.

Türkiye'den gelen TIR'ların geçişi için yoğun olarak kullanılan Lütfabad sınır kapısındaki görevliler daha önce sınır kapısında bekleyen araçların geri gönderileceği belirtilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli