Haniye öldürüldü, HAMAS’ın yeni lideri kim olacak: Öne çıkan 4 isim

Haber Merkezi – Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından Hamas'ın yeni liderinin kim olacağı merak ediliyor. Liderlik için 4 isim öne çıkıyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da hedef alındığı bir saldırıda öldürüldü.

Hamas'tan çarşamba sabah erken saatlerde yapılan açıklamada, "Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katıldıktan sonra Tahran'daki evine baskın düzenleyen hain siyonistler tarafından öldürüldü" denildi.

Haniye, Filistin için özellikle son 20 yılın en önde gelen siyasi figürlerinden biriydi.

Uzun yıllar Hamas'ın Gazze'deki defacto lideri olarak görülmesine rağmen Haniye, 2004'ten beri Hamas'ı sürgünde yöneten Halid Meşal'den görevi 2017 yılında devraldı. Bir yıl sonra ise dönemin ABD Başkanı Trump tarafından "küresel terörist" ilan edildi.

Haniye ise birçok diplomat ve yetkili tarafından Gazze'de öne çıkan diğer seslere kıyasla daha ılımlı ve pragmatik bulunan bir figürdü.

Habertürk'te yer alan habere göre, Hamas'ın ılımlı liderinin ölümünün ardından liderlik için öne çıkan dört isim var: Yahya Sinvar, Muhammed Daif, Halid Meşal ve Mahmud Zahar.

Yahya Sinvar

Hamas hareketinin liderlerinden Yahya Sinvar, iç güvenlik konularını yöneten, şüpheli İsrail ajanlarını soruşturan ve İsrail istihbarat servisleri görevlilerini takip eden "Mecd" olarak bilinen Hamas güvenlik servisinin kurucusu.

Sinwar üç kez tutuklandı ancak Hamas ile İsrail arasındaki müzakereler sonucu serbest kaldı.

Sertlik yanlısı Yahya Sinvar, 2017 yılından beri Gazze Şeridi’ndeki siyasi lider ve bu görevi Haniye'den devralmıştı.

Muhammed Deif

Muhammed Deif, Hamas hareketinin askeri kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nı yönetiyor.

Gazze Şeridi'ndeki tünellerin mimarlarından. Çok az fotoğrafı olan Deif, İsrail'in en çok aranan adamlarından biri.

Birçok kez suikaste uğradı ve bunların birinde gözünü kaybetti.

Halid Meşal

1956'da Batı Şeria'da doğan Halid Meşal, Hamas'ın kurucularından biri.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun doğrudan talimatıyla Mossad 1997 yılında Meşal'e bir zehirle suikast girişiminde bulunmuştu.

Ürdün Kralı Hüseyin, İsrail Başbakanından Meşal'e enjekte edilen maddenin panzehirini istemiş, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın baskısıyla karşılaşan Netanyahu, başlangıçta talebi reddettikten sonra panzehiri temin etmişti.

Hamas 2017'de İsmail Haniye'yi Meşal'in yerine siyasi büro başkanı olarak seçmiş ve Meşal de grubun yurt dışındaki siyasi bürosunun başına geçmişti.

Mahmud Zahar

Mahmud Zahar 1945 yılında Filistinli bir baba ve Mısırlı bir annenin çocuğu olarak Gazze'de doğdu. Hamas'ın en önde gelen liderlerinden biri ve hareketin siyasi liderliğinin bir üyesi.

Mahmud Zahar 1988 yılında, Hamas'ın kuruluşu döneminde İsrail hapishanelerinde tutuldu. İsrail'in 1992'de sınır dışı ettiği kişiler arasındaydı.

Hamas hareketinin 2006'da Filistin genel seçimlerini kazanmasıyla birlikte Zahar, Başbakan İsmail Haniye'nin yeni kurulan hükümetinde Dışişleri Bakanlığı'na getirildi.

İsrail 2003 yılında Zahar'a suikast girişiminde bulundu ve bir uçak Gazze'deki evine bomba attı. Saldırıda hafif yaralandı ama büyük oğlu Halid öldü.

El Kassam Tugayları üyesi olan ikinci oğlu Hossam ise 2008 yılında Gazze'de İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.