Heniyye suikastının detayları netleşiyor

4 saat önce
Etiketler Heniyye Suikast Hamas İran
A+ A-

Haber Merkezi – Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye bu sabah İran'ın başkenti Tahran'da öldürüldü. Heniyye’nin nasıl öldürüldüğüne dair detaylar da yavaş yavaş netleşmeye başlıyor.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Heniyye'nin Tahran'ın kuzeyinde Devrim Muhafızları Ordusu'nun korumasındaki gaziler için hizmet veren bir konutta 02.00 sularında havadan atılan bir mermiyle hedef alındığını duyurdu.

The Guardiyan’ın haberine göre ise saldırı, Heniyye'nin Tehran'da kaldığı eve doğrudan füze isabeti sonucu gerçekleşti. Lübnan'da yayınlanan Al Mayadeen gazetesinin İranlı bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Hamas lideri İsmail Heniyye'ye İran'da düzenlenen suikast ülke dışından fırlatılan güdümlü bir füzeyle gerçekleştirildi.

BBC'nin aktardığına göre de Suudi televizyon kanalı El Hadath'a konuşan kaynaklar, Haniye'nin konutuna güdümlü füze ile saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Suikast, bu sabah erken saatlerde İran Devlet Televizyonu'nda duyuruldu. İran Devrim Muhafızları, "Bu olayın sebebi ve boyutları araştırılmakta olup, sonuçlar daha sonra açıklanacaktır" açıklamsını yaptı.

İran Devrim Muhafızları, Heniyye'nin İranlı bir korumasıyla birlikte konutunda hedef alındığını bildirdi. Devrim Muhafızları "olayın" araştırıldığını kaydetti.

Bu arada İran Yüksek Milli Güvenlik Konseyi, Haniye’ye yönelik suikastın ardından dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in konutunda acil bir toplantı yaptı. The New York Times’ın iki İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre yetkililer, bu açık toplantıların olağanüstü durumlarda yapıldığını anlattı.

Reuters’a konuşan İranlı bir kaynak da toplantıyı doğrulayarak üst düzey komutanların da Haniye suikastının ele alındığı toplantıda bulunduğunu bildirdi. Kaynak, konseyin Haniye’nin öldürülmesi karşısında İran’ın izleyeceği stratejiye karar vereceği bilgisini paylaştı.

Ne olmuştu?

Heniyye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz’da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Heniyye'nin, Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu.

İran ve Hamas Hareketi suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli