İsrail basını; Türkiye Tel Aviv’e büyükelçi göndermek için nabız yokluyor
Haber Merkezi - İsrail basını, “Türkiye’nin karşılık verilmesinin taahhüt edilmesi durumunda İsrail’e büyükelçi atamaya hazır olduğunu” öne sürdü.
Israil Hayom gazetesinin üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, “Türkiye’nin karşılık verilmesinin taahhüt edilmesi durumunda İsrail’e büyükelçi atamaya hazır olduğunu Tel Aviv’e bildirdiği” iddiası aktarıldı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın yorum yapmadığı belirtilen haberde Başbakan Binyamin Netanyahu’nun “Türkiye ile görüştüklerini ve bunun iyi bir gelişme olduğu” şeklindeki sözleri hatırlatıldı.
Konu hakkında yorum yapan analistler de, ikili ilişkilerde özellikle Mavi Marmara olayı ile doruğa çıkan 10 yıllık bir gerginliğin ardından “kırmızı halı” muamelesini hemen beklemek yerine, her iki tarafın da somut ve samimi adımlarla birbirlerine olan güvenini yeniden tesis etmesi gerekeceğini ifade etti.
Analistler, Türk tarafından İsrail ile herhangi bir diplomatik uzlaşmanın Ankara’nın “bölgesel izolasyonunu” kırmaya çalışacağını ve aynı zamanda ABD Başkanı Joe Biden yönetimini tarafından memnuniyetle karşılanacağını belirtti.
Yine, Türkiye’nin bölgede yakınlaşmak istediği tek ülkenin İsrail olmadığı, son dönemde Mısır’la da benzer bir politika izlediği hatırlatıldı.
Ancak haberde, Türkiye'deki üst düzey Hamas yetkililerinin varlığının, iki ülke arasındaki yakınlaşmaya en büyük engel olmaya devam ettiği belirtildi.
Geçen aralık ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye İsrail ile ilişkilerini geliştirmek istiyor. İsrail ile istihbarat işbirliğimiz devam ediyor” demişti.
Haberde, Erdoğan’ın söylemini yumuşattığı ve Türkiye'nin İsrail ile bağlarını yeniden kurma isteğini ima ettiği belirtildi.
Türkiye’nin amacı
İsrail Hayom'a konuşan Kudüs Güvenlik ve Strateji Merkezi’nden (JISS) Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak, "Soru, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek isteyip istemediği değil, ihtiyacı olup olmadığıdır. Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Suriye ile ilgili dış politikasında derhal değişiklik yapması gerekiyor. İran'ın bölgedeki nüfuzu artıyor ve Türkiye, İsrail'in yaptığı gibi Suriye'deki bu nüfuzunu dizginlemek istiyor. Ankara'nın Biden yönetiminden gelen baskıyı hafifletmek için Washington'a bir 'köprü' olarak Kudüs'e ihtiyacı var" dedi.
Normalleşme yolundaki engellere değinen Yanarocak, Türkiye'nin Hamas'a verdiği desteğin en ciddi engel olduğunu söyledi.
İsrail’in tavrı sönük
Öte yandan İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırma görevlisi olan Gallia Lindenstrauss, Arab News'e verdiği demeçte, "Ankara birkaç ay önce İsrail ile ilişkileri iyileştirme isteğinin sinyalini vermişti, ancak İsrail'in Türk yaklaşımlarına tepkisi oldukça sönüktü" dedi.
Lindenstrauss, "Görünüşe göre Türkiye sabırsız davranıyor ve diplomatik cephedeki izolasyonunu kırmak için büyükelçisinin kısa vadede geri dönüşü yönünde ilerlemek istiyor” ifadelerini kullandı.