Suriye Muhalefeti: Suriye halkının gerçek temsilcisiyiz

31-01-2018
Rûdaw
Soçi kongresi
Soçi kongresi
Etiketler Rusya Soçi Suriye Muhalefet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Suriye Muhalefeti Müzakere Heyeti Sözcüsü Yahya Ureydi, kendilerinden başka hiç kimsenin Suriye halkının emaneti olan muhalefeti temsil etmediğini söyledi.

 

Rûdaw TV'nin canlı yayınına İstanbul'dan bağlanan Yahya Ureydi, Rusya’nın Soçi’de düzenlenen Suriye Ulusal Kongresi’ni Suriye hükümetinin leyhine çevirmeye çalıştığını, kendilerinin de bu yüzden kongreyi boykot ettiklerini dile getirdi.

 

Astana görüşmelerinde Suriye’de güvenli bölge oluşturulması üzerine anlaşmaya varıldığını ancak daha sonra bu bölgelerin Suriye hükümeti ve destekçileri tarafından bombalandığını dile getiren Ureydi, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Rusya Cenevre süreci için rejim heyetine baskı yaparak seçimlerden ve yeni anayasadan bahsetmesini istedi. Bu görev Stephan de Mistura’ya verilmişti. Ancak şimdi Soçi görüşmelerinde anayasa taslağını yazmak üzere bir komisyon belirleme kararı alındı.”

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Soçi kongresine katılan muhalifler kendilerinin Türkiye tarafından temsil edilmesini istiyor” şeklindeki açıklamasına atıfta bulunan Yahya Ureydi, bu konuda şöyle konuştu:

 

“Müzakerelerde bizden başka kimse bizi temsil etmiyor. Çünkü bu bize Suriye halkının emanetidir. Biz Suriye halkının temsilcileriyiz.”

 

Suriye Muhalefeti Müzakere Heyeti Sözcüsü, TSK’nin Efrin’e yönelik operasyonu ve Soçi kongresine etkisi konusunda da görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

 

“Hepimiz Kürtlerin mazlum ve zulme uğrayan bir halk olduğunu biliyoruz. Kürtler bazı partiler tarafından rehin alınmış durumda. Kürt toplumu bu partilerin izlediği politikaların kurbanı olmuş durumda. Türkiye bu operasyonu da o halkı bu baskılardan kurtarmak adına yaptığını belirtiyor.”

 

“Bu belirttikleriniz böyle bir operasyon için gerekçe olabir mi?” sorusuna Ureydi, “PYD’den önce Özgür Suriye Ordusu o bölgedeydi. Bu bir gerçek” sözleriyle cevap verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli