El Vatan Gazetesi Ankara-Şam görüşmelerinin adresini yazdı

30-06-2024
Etiketler El Vatan Gazetesi Ankara-Şam görüşmesi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - El-Vatan Gazetesi, Suriye ile Türkiye arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla gerçekleşecek müzakerelerin ilkinin Bağdat’ta  yapılacağını yazdı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriye ile görüşmemek için hiçbir sebep yok” açıklaması ardından Suriye'de yayın yapan El-Vatan Gazetesi Şam-Ankara görüşmelerine ilişkin bir haber geçti.

El-Vatan Gazetesi, Şam'daki bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberine göre Şam-Ankara arasındaki görüşmelerinin ilk adresi Bağdat’ta olacak. Ancak taraflar arası gerçekleşecek müzakere tarihinin henüz belirlenmediği kaydedildi.

Yaklaşmakta olan Suriye-Türkiye toplantısı, "Sınır bölgelerindeki duruma ilişkin siyasi anlayış ve anlaşmalara yol açması beklenen uzun bir müzakere sürecinin başlangıcı" olacağı ifade edildi.

Haberde belirtildiği gibi Türk tarafı, Moskova ve Bağdat'tan, "iki ülke arasındaki ilişkileri önceki durumlarına geri getirmesi gereken tüm ayrıntıları tartışmak için herhangi bir üçüncü tarafın varlığı olmadan ve medyadan uzakta Suriye tarafıyla ikili bir diyalog masasında hazır bulunmalarını" istedi.

Gazete, Ankara ile Şam arasında ortaya çıkan yakınlaşmanın, başta Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan olmak üzere Arap ülkelerinin desteğini aldığı belirtildi. El Vatan, Rusya, Çin ve İran'ın da tarafları ikili ilişkiler kurmak için diyaloğa girmeye teşvik ettiğini bildirdi.

Erdoğan'dan Esad ile görüşme sinyali

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile "ailecek" görüşebileceklerini söyledi.

Erdoğan, "Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed'le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok" ifadelerini kullandı.

Rûdaw canlı yayınında Hêvidar Zana’nın sorularını cevaplayan Prof. Dr. Sambur,  “Erdoğan ile Esad’ın görüşme ihtimali var mı” sorusu üzerine, “Şunu söyleyebiliriz. Türkiye istihbaratı, Türkiye Dışişleri uzun süredir bu görüşmenin hazırlığını yapıyor. Türkiye-Suriye görüşmelerinin arabuluculuğunu ise Irak ve Rusya yürütüyor. Önce Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan'dan rica etti. Dedi ki ‘Suriye yönetimi ile ilişki kurmanız gerekiyor.’ Irak da bu konuda Türkiye'ye yardımcı oluyor. Diyebiliriz ki Erdoğan-Esad görüşmesi kısa bir süre içinde değil ama uzun vadede, bu hazırlıkların ardından güçlü bir ihtimaldir. Büyük bir ihtimalle bu görüşme gerçekleşecek” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli