HRW yetkilisinden Rûdaw’a: Gazzeli çocuklara insan muamelesi yapılmıyor

29-10-2023
Foto: AA
Foto: AA
Etiketler İsrail Filistin Gazze Hamas İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Bill Van Esveld
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Çocuk Hakları Direktörü Bill Van Esveld, Hamas-İsrail savaşında Gazzeli çocuklara "insan muamelesi yapılmadığını" söyledi. İsrail'in Filistinlileri Gazze’nin güneyine "zorla" sürdüğünü belirten Esveld, ABD Başkanı Biden’ın Gazze’deki sivil ölümler hakkındaki “şüpheli” şeklindeki açıklamasını da reddetti.

Rûdaw TV’de Nalin Hasan ve Fuad Rahim’in sunduğu Sabah Bülteni’ne Skype üzerinden katılan HRW Çocuk Hakları Direktörü Bill Van Esveld, Hamas’ın İsrail’e saldırısı ve ardından İsrail’in Gazzeye yönelik bombardımanı ila yaşanan savaşta çocukların hakları tamamen ihlal edildiğini belirterek, “Danki hiçbir hakları yokmuş gibi davranılıyor, insan muamelesi yapılmıyor” dedi.

Tam 6 yıldır İsrail ve Filistin’deki çocukların durumunu gözlemleyen Esveld, Gazze’deki durumu “kabus” olarak nitelendirdi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 3 bin 200'ü çocuk olmak üzere 8 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 20 bin kişi de yaralandı. Öte yandan bin 650 kişi de hala kayıp.

HRW yetkilisi, “Gazze'de zorla yerinden edilen 1,4 milyon kişinin yarısını çocuklar oluşturuyor" diye konuştu.

Gazze’deki doktor ve hastanelerden ilaç ve tedavi ekipmanı bulunmadığına dair raporlar aldıklarını vurgulayan Esveld “Gazze'deki doktorlar bize ilaç ve tıbbi malzeme eksikliğinin çok ciddi boyutlarda olduğunu, iki yaralı çocuğu ameliyata götürdüklerinde sadece birine suni solunum cihazı takabildiklerini, diğerinin öldüğünü söyledi” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında sivillerin hayatını kaybettiğinden emin olduğunu ancak Filistinlilerin bu konuda açıkladığı rakamlara güvenmediğini belirtmişti.

Ardından Hamas Gazze’de hayatını kaybeden 6 bin 747 kişinin kimlik bilgilerini kamuoyuna duyurdu.

Biden’ın açıklamalarını reddeden HRW Çocuk Hakları Direktörü Bill Van Esveld, “Bunlar onlarca yıldır Birleşmiş Milletler tarafından kullanılan, uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilen rakamlardır. Yani evet, bunlar bildiğimiz en doğru rakamlar ve hastane verilerine dayanıyor" diye konuştu.

Esveld, İsrail'i, Gazze’nin kuzeyinde insanlara, gıda, su, elektrik ve yakıt ablukası uygulayarak zorla yerlerinden sürmekle suçladı.

İsrail ordusu Cumartesi günü, uçaklardan Gazzelilere “Kuzeydeki barınaklar güvenli değil derhal güneye gidin” yazılı broşürler attı.

Bill Van Esveld, “Peki kuzey değilse neresi güvenli? Çünkü güneye gitmeye çalışan insanların yolda bombalandığına dair çok güçlü raporlar aldık” dedi.

HRW yetkilisi, İsrail ordusunun pek çok binayı önceden uyarı yapmadan bombaladığını söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli