NELER OLUYOR? - Cerablus - Menbic hattında gerçekler!

29-08-2016
Rêbaz Enwer
Etiketler Suriye Cerablus Menbic DSG TSK ÖSO YPG Operasyon Bombardıman ABD Pentagon Fırat Nehri Sacur Nehri
A+ A-

Cerablus/Menbic (Rûdaw) - Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Türkiye'nin desteğiyle başlattığı Cerablus Operasyonu'nda 40 sivilin hayatını kaybettiği öğrenildi.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO, 24 Ağustos'ta Suriye'de, Halep’in Cerablus ilçesine yönelik askeri operasyon başlattı.

 

Rûdaw'ın bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, ÖSO, Suriye'de Sacur Suyu’nun batısından, Menbic'in 10 kilometre kuzeyine kadar ilerledi.

 

Cerablus yakınındaki Dadat köyünde ÖSO ile IŞİD arasında çatışmalar devam ederken, son olarak Ayaş ile Kazabat köyleri alındı.

 

Cerablus Askeri Meclisi: Çekildik

 

Cerablus Askeri Meclisi'nden bugün yapılan açıklamada, sivillerin zarar görmemesi için Cerablus’un güneyindeki köylerde bulunan güçlerini Sacur Suyu’nun güneyine çektikleri belirtildi.

 

YPG güçleri geçtiğimiz günlerde Fırat Nehiri'nin batısından çekilerek nehrin güneyine doğru hareket etmişti. Ancak Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Menbic'in kuzeyinde hakimyetini koruyor.

 

 

40'ı sivil 60 ölü

 

Haber ajansları çatışmalarda 60 kişinin öldüğünü açıkladı.

 

Rûdaw'ın kaynakları, ölenlerin 40'ının sivil ve 20'sinin de silahlı kişiler olduğunu aktardı.

 

6 günde 33 köy

 

Türkiye'nin hava ve kara bombardımanıyla desteklediği ÖSO’nun, Cerablus ilçe merkezinin yanısıra 33 köyü IŞİD ve YPG'nin elinden aldığı belirtildi.

 

ABD'nin öncülüğündeki koalisyonun sınırlı, Türkiye'nin tam desteğiyle ilerleyen ÖSO, yaklaşık 250 kilomtrekarelik bir alanı ele geçirmiş oldu.

 

ABD: Kabul etmiyoruz!

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Cerablus operasyonuna ilişkin, "IŞİD'in olmadığı alanlarda çatışma kabul edilemez” dedi.

 

Peter Cook, yaptığı açıklamada "Cerablus'un güneyindeki çatışmaları yakından izliyoruz ve raporluyoruz. IŞİD tehdidinin hiç de uzak olmadığı bir noktada bu çatışmaları kabul edilemez buluyoruz" ifadelerini kullandı.

 

1 Asker öldü, Türk F-16'lar hareketlendi

 

“Fırat Kalkanı” harekatı kapsamında dün 1 askerin hayatını kaybettiği saldırının ardından Türk F-16'ları Cerablus'un güneyine hava harekatı düzenlenmişti.

 

Askeri kaynaklar, hava harekatında Halk Savunma Güçleri (YPG) savaşçısı 25 kişinin öldürüldüğünü  iddia etti.

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Cerablus operasyonuyla ilgili yaptığı açıklamada, “YPG’nin bir an evvel Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli