Iraklı Bakan: Müdahaleye rağmen Ankara ile devam

Amman (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, askeri müdahalede bulundukları gerekçesiyle komşu ülkelerle ilişkilerini kesmeyeceklerini söyledi.

 

Ürdün'ün başkenti Amman'da Arap Birliği Zirvesi toplantıları devam ediyor.

 

Zirve kapsamında toplanan Konsey’in, mutabık kaldığı “Arap ülkelerinin içişlerine İran müdahalesi” başlıklı karar taslağında Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmekle suçlanan İran, uluslararası anlaşmalara bağlı kalmaya, ülkelerin egemenliğine saygı göstermeye çağrıldı.

 

Konu ile ilgili Rûdaw'a konuşan İbrahim Caferi, “Türk güçleri Irak'ta olduğu gerekçesiyle Ankara ile ilişkilerimizi askıya almadık. Bu diğer komşu ülkeler için de geçerli” dedi.

 

Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki de, “İran birçok Arap başkentinde mevcut ve içişlerine müdahalede bulunuyor. Bu yüzden Arap Birliği İran'a karşı açıktan söyleyeceklerini ifade ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Söz konusu tasarıda İran'ın ülkelerin egemenliği ve uluslararası hukuku ihlali ederek Arap ülkelerinin içişlerine karışması kınanarak, “İran'ın bölge güvenliği ve istikrarını tehdit edecek ve güveni zedeleyecek provokatif eylemlerden kaçınması” istendi.