Husiler bir kez daha Aramco’ya saldırdı

29-01-2020
Rûdaw
Etiketler Yemen Husi Suudi Arabistan Aramco
A+ A-

Haber Merkezi – Yemen'deki İran destekli Husiler, Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco'ya saldırı düzenlediklerini duyurdu.

Husi askeri yetkilisi, Ciyzan'da hem petrol şirketini hem de havaalanını vurduklarını iddia etti.

Vurulan yerler arasında dünyanın en değerli şirketi olarak bilinen Suudi Arabistan'ın ulusal petrol-gaz şirketi Aramco'ya ait tesisler, Abha Havalimanı ve Khamis Msheit Üssü’nün de bulunduğu belirtildi.

Konuyla ilgili Suudi Arabistan ve Aramco'dan henüz bir açıklama yapılmadı.

Eylül ayında da saldırmışlardı

Husiler Eylül ayında da Suudi Arabistan'a Eylül ayında da bir saldırı düzenlemişti. İnsansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıda Aramco'ya ait iki petrol tesisi vurulmuştu.

Suudi Arabistan ve Washington yönetimi ise saldırılardan İran'ı sorumlu tutmuştu. Saldırılar sonrası ülkedeki petrol üretimi büyük sekteye uğramıştı.

Husiler kimdir?

Husiler, 1992 yılında kurulan bir grup. İran tarafından desteklendiği biliniyor. Mezhep olarak tam anlamıyla Şiiliği karşıladıkları söylenmiyor ama İran'ın Yemen'deki silahlı güçleri olarak biliniyor.

Aramco nedir?

Saudi Aramco veya resmi adıyla Saudi Arabian Oil Company, Suudi Arabistan'ın ulusal petrol ve doğal gaz şirketidir. Şirket ilk olarak Kral Abdülaziz İbn-i el-Suud ve ABD Başkanı Franklin Roosevelt tarafından ortak olarak kurulmuştur. Aramco, dünyanın en karlı şirketi olarak gösteriliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli