‘Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Cenevre de görüşecek’

Haber Merkezi- BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanlarıyla Cenevre'de bir araya geleceğini açıkladı.

Geir O. Pedersen, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin yeni anayasasını yazacak Komite'nin 150 üyesinin Cenevre'ye gelmeye başladığını söyledi.

Anayasa Komitesi toplantılarının resmi açılışının 30 Ekim'de BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirileceğini belirten Pedersen, sözlerine şunları ekledi:

“Anayasa Komitesi'nin oluşturulmasına yönelik anlaşma, Suriye hükümeti ve muhalifler arasındaki ilk siyasi anlaşma olma özelliğini taşıyor.

Komite, Suriye'de daha geniş siyasi sürecin kapısını aralayacak. Şu gerçeğin oldukça farkındayız ki Anayasa Komitesi tek başına Suriye'deki ihtilafları çözemez, çözmeyecek. Anayasa Komitesi sadece doğru istikamete, bu savaşın zorlu yoluna ve yeni Suriye'ye giden bir adım olması açısından önem taşıyor."

Komite ile sahada "anlamlı gelişmeler" görmek istediklerini vurgulayan Pedersen, daha önce de pek çok kez dile getirdiği üzere, Cenevre'deki toplantılarda Suriye'deki tutukluların, kaçırılan ve kaybolan sivillerin durumumun ele alınması gerektiğinin altını çizdi.

Yeni Anayasa'nın Suriye halkınca onaylanması gerektiğine dikkati çeken Pedersen, Cenevre'deki toplantılarda Komite üyelerinin kararlarının oy birliği veya yüzde 75 çoğunluk aranarak alınacağını anlattı.

Pedersen ayrıca, yarın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in BM Cenevre Ofisi'nde bir araya geleceğini dile getirdi.

Bugün Avrupa Birliği (AB) temsilcisiyle bir araya geldiğini aktaran Pedersen, geçen cuma da "küçük grup" olarak adlandırılan ülke temsilcileriyle görüştüğünü anımsattı.