Filistin Devlet Başkanı Abbas: Kudüs satılık değil

Haber Merkezi - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı barış planını eleştirerek, "Kudüs satılık değildir" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı Ortadoğu barış planının ardından Ramallah kentinde basın toplantısı düzenledi.

Trump’ın  “Yüzyılın Anlaşması” olarak isimlendirdiği Ortadoğu Planı'nı reddettiklerini açıklayan Abbas, "Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan'ın bu planı kabul etmesi mümkün değil” diye konuştu.

"Yüzyılın Anlaşması"na karşı güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını ifade eden Abbas, "Stratejimiz, işgali sona erdirme mücadelemize dayanıyor ve halkımız bu planı tarihin çöplüğüne atacak. Yüzyılın Anlaşmasını başarısız kılmak için direnişe ve çalışmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.

“Kudüs teklifinin bir komplo olduğunu ve Kudüs’ün satılık bir mal olmadığını” belirten Abbas, anlaşmanın gerçekleşmeyeceğini belirterek açıklanan planı çöp olarak nitelendirdi.

Filistin Devlet Başkanı, "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın bazı ekonomik yardımlar dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediğini ifade etti.

Bugün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde bugün düzenlenen gösterilerde, ABD ile İsrail'in izlediği politikalara tepki gösteren eylemciler, "Yüzyılın Anlaşması'na hayır" sloganları attı.

Trump’ın açıkladığı plan

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Filistin-İsrail meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı "Yüzyılın Anlaşmasını" bugün akşam saatlerinde Beyaz Saray’da açıkladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun da hazır bulunduğu basın toplantısında 80 sayfalık anlaşma planını açıklayan Trump, Orşelim’in İsrail'in 'bölünmez' başkenti olmaya devam edeceğini söyledi.

Trump, Filistin'in devlet olarak tanınmasının ise ancak terörden tamamen vazgeçildiğinde mümkün olacağını ifade etti.

Anlaşma gerçekleşirse iki devletli bir yapı ile Filistin başkenti doğu Orşelim olan bağımsız bir devlet olarak tanınacak ve sınırları bugünkü topraklarının iki katı olacak. ABD Doğu Orşelim’de ayrıca bir büyükelçilik açacak ve Fİlistin'e 50 milyar dolarlık yardım hibe edilecek.

Anlaşmada ayrıca Gazze ve Batı Şeria arasında yollar ve köprüler inşa edileceği ancak Batı Şeria'daki yerleşimlerin olduğu haliyle kalacağı belirtiliyor. Önümüzdeki dört yıl boyunca yeni yerleşim yerleri inşa edilmeyecek ancak bu süre dolduğunda yerleşim yeniden başlayacak. Bu süre boyunca güvenlik ve polis gücü İsrail tarafından sağlanacak.

Trump konuşmasında, İsrail'e karşı nefretin, Hamas'ın faaliyetlerinin ve 'İslami cihat'ın sonlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a da seslenen Trump, "Abbas, barış yolunu seçersen hem ABD hem diğer ülkeler yardım için yanında olacaktır" dedi.

ABD Başkanı, Filistinlilerin anlaşmayı gözden geçirip, bağımsız devlet olmak için 4 yıllık süresi olduğunu sözlerine ekledi.