İsrail ve Lübnan’dan yerinden edilen halka uyarı: Geri dönmeyin!

27-11-2024
Etiketler İsrail Lübnan Ateşkes Hizbullah
A+ A-

Haber Merkezi - Lübnan ve İsrail arasında imzalanan ateşkes uygulanmaya başlanırken, her iki ülkenin ordusu  halktan, Hizbullah'ın faaliyet gösterdiği bölgelere yaklaşmamaları konusunda uyardı. Filistinli örgütler de ateşkese hazır olduklarını duyurdu.

Bu sabah Beyrut saatiyle 04:00'te (EBL saatiyle 05:00) itibariyle İsrail ile Hizbullah arasında yaklaşık iki aydır süren savaşın ardından ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi.

Anlaşma yürürlüğe girer girmez güney Lübnan'da yerinden edilmiş binlerce kişi evlerine dönmeye başladı.

İsrail ordusu, Lübnanlı halktan, askeri bölgeler ve Hizbullah'a ait köylere yaklaşmamalarını talep etti.

Ordu sözcüsü Avichay Adraee, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin boşaltılmasını talep ettiği köylere veya bölgedeki İsrail güçlerine doğru ilerlemeniz yasaktır" ifadelerini kullandı.

Adraee, "Kendi güvenliğiniz ve aile üyelerinizin güvenliği için bölgeye taşınmaktan kaçının, evlerinize dönmeniz güvenli olduğunda sizi bilgilendireceğiz" dedi.

İsrail ordusunun açıklamalarına göre, "Lübnan'ın güneyine geri dönmemeleri gereken köylerde Hizbullah'ın varlığı sürmektedir."

Lübnan ordusu da halkına geri dönüş için gerekli önlemleri aldığını açıkladı.

Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, "Savaşın olduğu bölgelerdeki köylere geri dönmeyin. İsrail'in saldırılarından kaçınmak için uygun önlemleri alın" denildi.

Ateşkesin geleceği ne olacak?

ABD Başkanı Joe Biden, 26 Kasım 2024 tarihinde Hizbullah ve İsrail ateşkes imzalandığını duyurdu.

Ateşkesin ardından, İsrail hükümeti, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun başkanlığında olağanüstü bir güvenlik toplantısı düzenledi. Toplantı sonrasında ateşkesin kabul edildiği duyuruldu.

Ateşkesin ilk aşamasının 60 gün süreceği ve bu süreçte kalıcı barış için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

Buna göre, İsrail ordusu, bu dönemde Lübnan'a yönelik operasyonları durduracak. Lübnan'ın güneyindeki 5000 Lübnan askeri, Hizbullah'a ait bölgelerde denetim sağlayacak.

Her iki taraf, BM'nin 1701 sayılı kararına uygun olarak ateşkesin uygulanmasına karar verdi. Bu karar, Lübnan'da güvenliği artırmayı ve Lübnan'daki BM barış gücü askerlerinin yeniden konumlanmasını hedefliyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdiği mülakatta, "hizbullah, İsrail'in güney sınırına 2-3 kilometre mesafeye kadar yaklaşmayacak ve 60 gün boyunca ateşkese riayet edecek" dedi.

Hochstein, "Lübnan ordusu, bu 60 gün süresince güney Lübnan'a takviye yapamayacak. 2006'daki gibi tekrar bir savaş görmek istemiyoruz, bu yüzden her şeyin düzgün bir şekilde ilerlemesi gerekiyor” diye ekledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün yaptığı açıklamada, "Hizbullah, yeni bir saldırı başlatırsa, bizim her türlü hakka sahip olduğumuzu unutmamalı" dedi.

İran, ateşkesi destekliyor

İran yönetimi ise Hizbullah ile İsrail arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi, "Siyonist rejimin Lübnan'a yönelik saldırılarının sona ermesini memnuniyetle karşılıyoruz ve Lübnan halkı ve direniş hareketini desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Bekayi, “Son 14 ayda diplomatik çabalarla, Gazze ve Lübnan'daki savaşların önüne geçmek için uğraştık" şeklinde konuştu.

Sözcü Bekayi ayrıca, diğer Şii güçleri kastederek, “Direniş Hareketi ateşkese katkı sağlamaya hazırdır” ifadelerini kullandı.

Adını açıklamak istemeyen İranlı üst düzey bir yetkili de Fransız basınına yaptığı açıklamada, "Mısır, Katar ve Suudi Arabistan ile Lübnan'da ateşkesin sağlanması ve uzun vadeli barışın kurulması için görüşmeler yapıyoruz" dedi.

Savaşın verdiği maddi zararlar ve can kaybı

İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasında 8 Ekim 2024'te başlayan savaş, Lübnan'da 3 bin768 kişinin ölmesine ve 15 binden fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

İsrail'e yönelik roket saldırılarında 45 İsrailli yaşamını yitirdi. İsrail ordusu ise 73 askerini Lübnan ve Golan Tepeleri'nde kaybetti.

Savaş nedeniyle İsrail'in kuzeyinde yaklaşık 60 bin kişi evlerini terk etti.

Lübnan ekonomisi, savaşın etkisiyle büyük bir zarara uğradı. Dünya Bankası'nın raporuna göre savaş, Lübnan ekonomisine 8.5 milyar dolar zarar verdi.

Rapora göre özellikle ticaret, turizm ve tarım sektörlerinde büyük kayıplar yaşandı.

Savaş nedeniyle 99 binden fazla Lübnanlı evsiz kaldı veya evleri zarar gördü.

İsrail hükümeti, Hizbullah'ın roket saldırılarının 273 milyon dolar değerinde maddi hasara yol açtığını duyurdu. Ayrıca, 55.000 hektardan fazla ormanlık alan yandı.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın son 13 ayda 10 binden fazla roket, füze ve İHA saldırısı gerçekleştirdiğini belirtti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli