El Nahda’dan diyalog çağrısı geldi

27-07-2021
Rûdaw
Etiketler El Nahda Tunus Müslüman Kardeşler
A+ A-

Haber Merkezi – Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in başbakanı görevden alıp parlamentoyu kapatmasıyla başlayan siyasi gerilim devam ederken, Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi,  “diyalog” çağrısında bulundu.

Nahda Hareketi İcra Ofisi düzenlediği olağanüstü toplantının ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Said tarafından açıklanan istisnai önlemler Anayasa'ya ve kurumlara yapılmış bir darbedir. Özellikle parlamenter faaliyetlerin dondurulması ve anayasal bir kurumun kontrolü olmaksızın tüm güçlerin tek elde toplanması Anayasa'ya aykırıdır" ifadeleri yer aldı.

“Ulusal bir diyalog yönetimine ihtiyaç duyuluyor”

Ülkenin içinde bulunduğu salgın tehlikesinin yanı sıra ekonomik, sosyal ve siyasi konulara ilişkin isteklerin anlayışla karşılandığı belirtilen açıklamada, söz konusu krizlerden çıkış yolunun ortak tercihlerle çizilebilecek ulusal bir diyalog yönetimine ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

El Nahda, siyasi grup ve sivil toplum örgütlerinin demokratik kazanımların korunması hedefiyle ülkenin içinde bulunduğu son gelişmelere dair yoğun istişarelerde bulunmaları ve en kısa sürede devletin ve kurumlarının anayasal konumuna dönmeleri çağrısı yaptı.

Nahda, Said'i kararlarından dönmeye çağırdı

Diğer yandan el Nahda, Cumhurbaşkanı Said'den kararlarından dönmesini isterken, sorunların çözümünde demokrasiye uygun anayasal çerçevede hareket etmesi için de çağrı yaptı.

Askeri ve güvenlik kurumlarının ülkenin güvenliği ve selameti için çalıştığı, birlik ve egemenliğin sembolü olduğu vurgulanan açıklamada, söz konusu kurumlara siyasi çekişmelerden uzak durmasının zorunlu olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, Anayasa'nın ihlali ve keyfi yorumlanmasına karşı olan ve bu düşüncelerini medenice ve barışçıl bir şekilde ifade edenlerin takdirle karşılandığı kaydedildi.

Tüm aşırılıkların kınandığı açıklamada, suç işleyenlerin hukuki takibata alınması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca tüm Tunuslulara daha fazla dayanışma destek ve birlik içinde olmaları çağrısı yapılırken, fitne ve iç savaş çağrısı yapanlara karşı durulması istendi.

Ne olmuştu?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kişinin katılımıyla protestolar gerçekleştirilmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanı Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut bağımsız Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.

Bunun ardından askerler Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamıştı.

Said'in kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, söz konusu adımın "darbe" olduğunu söylemişti.

Kays Said ise Anayasa'nın 80'inci maddesinde cumhurbaşkanına olağanüstü koşullarda tanınan yetkilere dayanarak kararları aldığını belirtmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli