Yemen açıklarında İsrailli bir iş insanına ait gemi kaçırıldı

26-11-2023
Etiketler Yemen Aden Körfezi İsrail Hamas Gazze Gazze Sağlık Bakanlığı
A+ A-

Haber Merkezi - Yemen yakınlarındaki Aden Körfezi'nde bir kimyasal yük taşıyan tanker kaçırıldı. İstihbarat kaynaklarına göre gemi İsrailli bir milyardere ait.

İstihbarat kaynakları, bugün birkaç kişinin Aden Körfezi'nde  İsrail'e bağlı bir tanker gemisini ele geçirdiğini duyurdu.

Hiçbir grup kaçırılan geminin sorumluluğunu henüz üstlenmezken, geminin kaptanının Türk olduğu belirtildi.

Gemi İsrailli milyardere ait

Geminin  İsrailli milyarder Ail Ofer'e ait olduğu ileri sürüldü.

Şirket ve özel istihbarat firması Ambrey, saldırganların Aden Körfezi'ndeki Zodiac Maritime tarafından yönetilen Liberya bayraklı Central Park isimli geminin  ele geçirdiğini söyledi.

İstihbarat konularını görüşmek üzere isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Amerikalı bir savunma yetkilisi de Associated Press'e saldırının gerçekleştiğini doğruladı.

Zodiac, ele geçirmeyi "şüpheli bir korsanlık olayı" olarak nitelendirdi.

Kaptanı Türk, mürettebat çok uluslu

Zodiac yaptığı açıklamada, "Önceliğimiz gemideki 22 mürettebatımızın güvenliğidir" dedi. "Türk kaptanı olan gemide Rus, Vietnam, Bulgar, Hint, Gürcü ve Filipinlilerden oluşan çok uluslu bir mürettebat bulunuyor. Gemi tam bir fosforik asit yükü taşıyor” denildi.

 Kaptanı ve 4. kaptanı Türk olan gemide, çokuluslu 22 personel bulunduğu, önceliğin onların güvenliği olduğu belirtildi.

Türkiye Denizcilik Genel Müdürlüğünden açıklama

Türkiye Denizcilik Genel Müdürlüğü, Aden Körfezi'nde içinde Türk kaptanlarının olduğu geminin kaçırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada "Konu, Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığınca takip edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün açıklaması şu şekilde:

"Zodiac Maritime firmasına ait Central Park isimli kimyasal tanker, Aden Körfezi Yemen açıklarında seyir yapar iken bu sabah saatlerinden itibaren iletişim kesilmiş olup geçen süre zarfında temas kurulamamıştır. Geminin kaçırıldığı değerlendirilmektedir. Gemide Türk denizcilerimiz Kaptan Aydın Hasırcı ve 4. Kaptan Okan Yüksel görev yapmakta olup ilgili şirket başta olmak üzere tüm birimlerle sürekli iletişim sağlanmaktadır. Konu, Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığınca takip edilmektedir."

Kaptanların kimlik bilgileri açıklandı

Öte yandan Türk basının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na dayandırdığı bilgiye göre ise gemide görev yapan Türkiyeli mürettebatın Aydın Hasırcı (kaptan) ve Okan Yüksel (4. kaptan) olduğu belirtildi.

Geçen hafta da Kızıldeniz'de bir kargo gemisi Husiler tarafından kaçırılmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli