Mısır Dışişleri Bakanından Türkiye ve Suriye'ye ziyaret

Haber Merkezi - Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, 10 yıl sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret edecek. Shoukry daha sonra Suriye’ye geçmesi bekleniyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Bakan Sameh Shoukry'nin yarın Suriye ve Türkiye'yi ziyaret edeceğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, "Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Ahmed Ebu Zaid, Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry'nin 27 Şubat Pazartesi sabahı Suriye ve Türkiye’ye de seyahat edeceğini bildirdi" denildi.

Ziyaretin amacının, "6 Şubat'ta meydana gelen ve her iki ülkede de ağır kayıplara neden olan deprem felaketinin ardından Mısır'dan iki ülke ve iki kardeş halkla dayanışma mesajı iletmek" olduğunu açıklandı.

Öte yandan Türkiye basınında ise Shoukry’nin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yarın bir araya geleceği kaydedildi.

İki bakanın ortak basın toplantısı sonrası, depremden etkilenen bölgeleri ziyaret etmesi bekleniyor.

Arap Parlamentolar Arası Birliğinden Şam’a ziyaret

Öte yandan  Arap Parlamentolar Arası Birliği  ve aynı zamanda Irak Temsilciler Konseyi Başkanı Muhammed El Halbusi başkanlığındaki bir heyet Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.  

Suriye resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre; Beşar Esad  Arap Parlamentolar Arası Birliği heyetinin Şam ziyaretini "Suriye halkı için çok şey ifade eden bir ziyaret" olarak değerlendirdi.

Suriye Devlet Başkanı, heyetin bugün Suriye'ye yaptığı ziyaretin Suriye halkı için çok şey ifade ettiğini, çünkü bu ziyaretin, terör savaşı ve depremlerde maruz kaldığı zor koşullarda Arap kardeşlerinin desteğinin bir göstergesi olduğunu teyit etti.

Arap ülkeleri ile Suriye arasında son dönemde normalleşme yaşanırken Arap Parlamentolar Arası Birliği’ne üye Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Fas  hala Şam ile ilişkileri düzeltmedi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Arap ülkeleri parlamento başkanlarının katılımıyla 34. Arap Birliği Parlamentolar Konferansı düzenlendi.

Hükümet binalarının bulunduğu Bağdat'taki korunaklı Yeşil Bölge’de düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi yaptı.

Irak Meclis Başkanı Halbusi, "Bu zirve, Irak’ın Arap ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmesi için önemlidir. Halihazırdaki zorluklar ortak işbirliğine dayalı çalışma gerektiriyor." dedi.

İsrail'in Filistin'deki ihlallerine ve saldırılarına da değinen Meclis Başkanı "İşgalci Siyonistlerin Filistin halkına saldırılarını da kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Irak Meclis Başkanı, konuşmasında Suriye'deki depremden etkilenenlere yardımların devam etmesi gerektiğine dikkati çekerek, Suriye'nin "Arap dünyasına" dönmesi için Arap ülkelerine bu yönde karar alması çağrısında bulundu.

Konferansta Arap Parlamentolar Arası Birliği Başkanlığına Irak Meclis Başkanı Halbusi seçildi.