Ateşkes sonrası evlerine dönen Gazzeliler: Bölgeyi sarsan büyük bir deprem yaşanmış gibi

25-11-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Gazze Ateşkes Filistin İsrail Hamas Hamas israil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Gazze Şeridi'nde Filistinli ve İsrailli silahlı gruplar arasında 48 gün süren çatışmaların ardından geçici ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi. Evlerine dönen Gazzeliler  harabeye dönmüş bir kentte yaşamaya çalışıyor. 

Çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçan insanlar güney Gazze'den evlerine dönmeye başladı.

Gazze’deki  Rûdaw muhabiri Muhammed Salim evlerine dönen insanlara mikrofon uzattı.

Hacı Muhammed Neccar, Han Yunus'un doğusundaki Khuza'a kasabasındaki bombalanan evine dönen mültecilerden biri.

Neccar "Allah'a şükür vatanımıza döndük ama su ve elektrik dahil her şey gitti. Benyamin Netanyahu'nun hedefi Filistinlilerin evlerini yıkmak, su ve elektrik şebekelerini yok etmekti. Khuza’da hiçbir şey kalmadı, her şey harabeye dönmüş durumda” dedi.

Dört günlük ateşkes Katar, Mısır ve ABD tarafından denetleniyor. Savaşan taraflar dört gün boyunca çatışmayı durduracak ve Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardım ulaştırılacak.

Muhammed Qedih ise şunları söyledi:

“Burada gördüğümüz yıkım ve trajedi, bölgeyi sarsan büyük bir deprem gibi. Çok şükür tutukluların serbest bırakılmasına karar verildi. Evlerimizin yıkılması önemli değil, önemli olan tutuklularımızın sağ salim dönmesi. "

Muhammed Ebu Ride “48 gündür uzak kaldığım, derin bir nefes alabileceğim evime dönmenin mutluluğunu yaşıyorum. Çaresiz kaldık, sürgüne gönderildik, aç ve susuz kaldık” dedi.

Anlaşmaya göre 150 Filistinli mahkum karşılığında 50 rehine serbest bırakılacak ancak anlaşmada kuzey kesimdeki mültecilerin evlerine döneceği belirtilmemiş.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, kendilerini ve çocuklarını savaşın sefaletinden korumak için ateşkesin uzatılmasını ve savaşın kalıcı olarak durdurulmasını umuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli