Neçirvan Barzani’nden Kürdolog Joyce Blau için başsağlığı mesajı

25-10-2024
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Joyce Blau Başsağlığı mesajı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, 92 yaşında hayata veda eden Fransız dil bilimci Prof. Dr. Joyce Blau için, “Blau hanım, hayatının çoğunu Kürt halkına destek vererek, onların diline, edebiyatına ve kültürüne hizmet ederek geçirdi. Eylemleri ve şaşmaz dostluğuyla sonsuza kadar aklımızda kalacak” dedi.      

Kürdoloji alanında çok sayıda önemli çalışmaya imza atan Fransız dil bilimci Prof. Dr. Joyce Blau hayatını kaybetti.    

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Blau’nun vefatı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayımladı.

Barzani, “Kürtlerin dostu, yazar, Kürt dili ve edebiyatı uzmanı Profesör Joyce Blau'nun ailesine, arkadaşlarına ve Paris Kürt Enstitüsü'ndeki meslektaşlarına en içten taziyelerimi sunuyorum. Acılarını paylaşıyorum ve onlara dayanışmamı göstermek istiyorum” dedi. 

“Blau hanım hayatının çoğunu Kürt halkına destek vererek, onların diline, edebiyatına ve kültürüne hizmet ederek geçirdi” diyen Barzani, “Eylemleri ve şaşmaz dostluğuyla sonsuza kadar aklımızda kalacak. Ruhu şad olsun, hatırası daim olsun” ifadelerini kullandı.   

Prof. Dr. Joyce Blau kimdir?               

1932’de Mısır’ın başkenti Kahire’de doğan Prof. Dr. Joyce Blau, Kürtlerin dili, edebiyatı ve medeniyeti üzerine çok sayıda çalışmaya imza atmıştı. 

Sorbonn Üniversitesi’nde Kürtçe üzerine doktora yapan Blau, aynı üniversitede Kürtçe dersleri veriyordu. Öte yandan Blau, Ulusal Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü'nde (INALCO) de ders verdi.

Paris Kürt Enstitüsü’nün kurucularından olan Blau, Kürtçe/Fransızca/İngilizce sözlük başta olmak üzere çok sayıda kitap kaleme aldı.      

Blau, Kurmanci ve Sorani lehçeleriyle ilgili yazdığı makalelerle de biliniyor.

CNRS'nin "Monde Iranien " araştırma ekibinin de üyesi olan Joyce Blau, Kürt dili, edebiyatı ve medeniyeti üzerine çok sayıda çalışmanın sahibidir.

Joyce Blau adına 2023'te Erbil Kalesi'nde bir kütüphane açılmıştı.   

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli