İsrail'in Lübnan'a yönelik bombardımanında Rojavalı mülteciler zor durumda

Erbil (Rûdaw) – İsrail, Lübnan'ın güneyine ve Beyrut'a yönelik yoğun hava saldırılarını sürdürüyor. Bu  saldırılar bölgede bulunan Rojavalı Kürt mülteciler mahsur kaldı. Bombardımanlarda çok sayıda Kürt mültecinin de hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah arasındaki çatışmalar giderek şiddetini artırırken İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında 16 Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi, birçok kişi de yaralandı.

Rûdaw'a ulaşan bilgilere göre, geçtiğimiz gün gerçekleşen saldırılarda Efrinli 3 Kürt vatandaş yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerden biri çocuktu.

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar nedeniyle çok sayıda Lübnanlı aile Suriye'ye göç etmek zorunda kaldı. Bu ailelerin büyük kısmı, Humus, Şam ve Tartus bölgelerine yerleşti.

Suriye-Lübnan sınırı 375 kilometre uzunluğunda olup, iki ülke arasında birçok sınır kapısı bulunuyor. İsrail ordusunun geniş çaplı hava saldırıları, Lübnan'ın güneyinde mülteci hareketliliğine yol açtı.

Mülteciler arasında Rojava’dan gelen çok sayıda Kürt de yer alıyor.

Kendisi de Lübnan’da mülteci ve aynı zamanda bir sosyal merkezin üyesi olan Abdulkerim Dilo, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Bölgede binlerce Kürt ve Suriyeli mülteci bulunuyor. İnsanlar saldırılar nedeniyle evlerini terk ediyor ve nereye gideceklerini bilmiyorlar. Mültecilerin yaşamı oldukça zor" dedi.

Yüzlerce Kürt aile kiliseye sığındı

Efrinli Kürt Rahip Nihad Hasan, Rûdaw'a yaptığı açıklamada güney Lübnan'daki çatışmalardan kaçan yaklaşık 300 Kürdün Beyrut'taki kiliselerine sığındığını söyledi. 

2011'de iç savaş başladığından beri yüz binlerce Kürt,  Rojava ve Suriye'den komşu ülkelere kaçtı. Güney Lübnan'da yaşayan binlerce Kürt mülteci aile gidecek yerleri olmadan evlerini terk ediyorlar.

Rahip Nihad Hasan, "Kürtler Rojava'ya gidemiyor çünkü çocuklarından bazıları [askerlik için] aranıyor ve kimlik kartları yok. Ve burada kalırlarsa güvenlik sorunları yaşayacaklar" dedi.

Hasan "Bu Kürtler için büyük bir acı... Yürüyerek gelen daha fazla insan var," dedi ve insani yardım sağlamaya çağırdı. 

Kürt rahip bombardımanlara beş kilometre mesafede olduklarını söyledi. 

Nihad Hasan: Artık birlikte hareket etme zamanı

Nihad Hasan, bombalamalar nedeniyle çocukların eğitim hakkından mahrum kaldığını vurguladı.

Nihad Hasan, "Kamyon şoförleri bombardımandan kaçmaya çalışan insanlardan çocuklar da dahil kişi başına 100 dolar talep ediyor" diyerek, çocukların geleceği için acil yardım talep etti.

"Bu, bizim için büyük bir tradejedidir. Bugün Kürtler olarak artık birlikte hareket etme ve birbirimize yardımcı olma zamanı. Eğer Efrin özgürleşirse, her şeyden önce Efrin'e gideceğim" dedi.

Ayrıca, bu bölgedeki insanların çoğunun Efrin ve Kobani kökenli olduğunu belirten Hasan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürt partileri küçük hesaplar peşinde. Sadece seçim dönemlerinde halkı hatırlıyor, ama günlük hayatta insanların ihtiyaçlarına duyarsız kalıyor ve kimse çocukların çığlığını duymuyor. Bugün halkım esir ve  zor durumda. Birlikte hareket etmezsek, bu durumu aşamayız."

"8-9 Kürt hayatını kaybetti"

Kürt rahip Nihad hasan, 8-9 Kürt mültecinin Lübnan’a yönbelik saldırılarda hayatını kaybettiğini, ancak yaralı sayısının henüz kesin olarak bilinmediğini ifade etti.

Lübnan'da ölü sayısı 500'ü geçti

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 558 kişinin yaşamını yitirdiğini, bunlar arasında 50 çocuk ve 95 kadın bulunduğunu bildirdi. Saldırılarda bin 835 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, İsrail saldırıları nedeniyle binlerce kişinin Lübnan'ın güneyinden kuzeye göç ettiğini açıkladı.

Haber ajansı AFP'ye bilgi veren güvenlik kaynakları "yaklaşık 500 kişinin Suriye'ye geçtiğini" söyledi, Suriye'ye açılan sınır kapılarına doğru araç trafiğinin sürdüğünü aktardı.

İsrail sınırdan 80 kilometre içeriye kadar olan alanın siviller için tehlikeli olacağını ilan etmiş, burada yaşayanlara evlerini terk ederek kuzeye gitmelerini tavsiye etmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Salı günü yaptığı açıklamada Hizbullah'a "ara" şansı vermeyeceklerini, saldırıların "tüm bölgede yoğun ve devamlı" olacağını söyledi.