Beşar Esad'dan yeni 'Türkiye' açıklaması

Erbil (Rûdaw) - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile yapılması beklenen müzakereler için Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi ve silahlı gruplara verdiği desteğin durdurulması şartlarını yeniledi.

Beşar Esad, Türk yetkililerin bu konuda yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bugün Suriye Meclisi'nin dördüncü yasama oturumunun açılışı vesilesiyle yaptığı konuşmada, gündeme dair birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Esad, konuşmasında, “Biz komşu ülkenin topraklarını işgal etmedik, terörü de desteklemedik. Bu konudaki çözüm, açık sözlü olmak ve kusurun yerini tespit etmektir; kibirli olmak değil" ifadelerini kullandı.

Gerçek nedenlerini ortaya çılkarmadan sorunları çözemeyeceklerini aktaran Esad, “İlişkiyi yeniden tesis etmek için, öncelikle ilişkileri yıkıma götüren nedenleri ortadan kaldırmak gerekir. Biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi konusuna değinen Esad, "İlerleme sağlanamayan her geçen gün, sadece Suriye’ye değil, aynı zamanda Türkiye’ye de zarar verir" ifadelerini kullandı.

“Suriye, Türkiye'nin işgal ettiği topraklardan çekilmesini istiyor” diyen Esad, “Türkiye’nin teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini sürekli vurguluyoruz” diye konuştu.

Daha önce Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK'nin Suriye'den çekilme şartlarını açıklamıştı. Güler, "Suriye'den çekilme konusu yalnızca Suriye'de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan ve sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşülebilir" demişti.