Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi İnan’dan Irak Cumhurbaşkanı Reşid’in eşine yanıt

Haber Merkezi - Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid'in eşi Şanaz İbrahim Ahmed'in, Türkiye'ye Kürdistan Bölgesi sınırlarında yürüttüğü operasyonlara yönelik suçlamalarına yanıt verdi. Anıl İbrahim’in iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Irak ile ilişkileri asılsız iddiaları tartışarak değil, somut projeler üzerinde çalışarak derinleştireceklerini” söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Reşid'in eşi Ahmed'in, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda Türk ordusunun Kürdistan Bölgesi sınırlarının derinliklerine inmesi ve bazı köylerin zarar görmesine ilişkin paylaşımda bulunmuştu.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan AA’ya Şanaz İbrahim Ahmed'in  eleştirilerine yanıt verdi.

İnan konu hakkında şunları söyledi:

“Bu asılsız iddiaları biz de gördük. Söz konusu iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Biz Türkiye olarak Irak ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bu irademizi esasen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a nisan ayında yaptıkları son ziyarette işbirliği alanlarına ilişkin imzalanan 30'a yakın anlaşmayla karşılıklı olarak teyit ettik. Söz konusu işbirliği alanları arasında terörle mücadele de var. Kaldı ki Irak tarafı terör örgütü PKK'yı geçtiğimiz mart ayında 'yasaklı örgüt' ilan etti.”

İnan, Türkiye ve Irak'ın başta terörle mücadele olmak üzere ilişkilerin karşılıklı çıkar temelinde daha iyi bir noktaya taşınması için gerekli kararlılığı ortaya koyduğunu da dile getirerek, "Biz, ilişkilerimizi asılsız iddiaları tartışarak değil, somut projeler üzerinde çalışarak derinleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid'in eşi Şanaz İbrahim Ahmed, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, TSK'nın Kürdistan Bölgesi sınırlarına yönelik  operasyonlarında bölgedeki "köyleri hedef aldığı, tarım alanlarının yandığını" belirtmiş, bir köy ve kilisenin de yıkıldığını kaydetmişti.

Şanaz İbrahim Ahmed ne demişti?

Şanaz İbrahim Ahmed'in 17 Temmuz’daki paylaşımı şöyle:

Türk bombardımanı sonucu 20 bin dönüm (20 kilometrekare) tarım arazisinin yandığını, yalnızca bir köyde tarım arazisinin yüzde 55'inin küle döndüğünü öğrendik.

Irak kamuoyunun, Ankara ile Bağdat ya da Ankara ile Erbil arasında, komşu bir ülkenin Irak'ı kendi toprağı gibi görmesine izin veren bir anlaşma olup olmadığını bilmesi gerekiyor. Eğer böyle bir anlaşma varsa, o zaman kamuoyunun öfkesi Iraklı ya da Kürt yetkililere yöneltilmelidir.

Masum siviller evlerinden kaçmak ve yerlerinden edilen kamplara sığınmak zorunda kalıyor. Yeni Türk akınlarının başlamasından bu yana en az 602 köy tehdit altında. Saldırılarda ayrıca bir okul ve bir Süryani kilisesi de yok oldu.

ABD merkezli bir çatışma gözlemcisi ve insan hakları örgütünün verdiği güvenilir bilgiye göre Türk ordusu, Kürdistan Bölgesi topraklarına 15 kilometre ilerledi ve çoğu Duhok'ta olmak üzere 238 bombardıman gerçekleştirdi.

Egemen Irak topraklarına yönelik Türk saldırılarına ilişkin endişe verici raporlar almaya devam ediyoruz. Her gün Türk askeri hareketinin Kürt ve Süryani köylerine yönelik saldırıların canlı görüntülerini görüyoruz.”