Musa Ahmed: Çavuşoğlu, Efrin saldırganlarının adil yargılanacağı konusunda söz verdi

Erbil (Rûdaw) - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Barzani Yardım Vakfı Başkanı Musa Ahmed, Efrin’in Cindirês ilçesinde Newroz ateşi yakan 4 Kürt’ün öldürülmesine ilişkin,  “Çavuşoğlu, 4 kişinin ölümüne sebep olan saldırıyı gerçekleştiren kişilerin adilce yargılanması konusunda bize söz verdi” dedi.

Depremin hemen ardından hem Rojava hem de Türkiye’deki depremzedelerin yardımına koşan Barzani Yardım Vakfı (BCF), 100 bini aşın depremzede aileye ulaştı.

BCF Başkanı Musa Ahmed ile bir araya gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma faaliyetlerine katılan ve Türkiye’deki depremzedelere çeşitli yardımlarda bulunan BFC’ye teşekkür etti.

Çavuşoğlu ile görüşmesini Rûdaw’a değerlendiren Barzani Yardım Vakfı Başkanı Musa Ahmed, “Depremzedelere yardım etmeye devam edebilmek için deprem bölgesinde çalışma ruhsatı almak istiyoruz. Bu açıdan bizim için önemli bir görüşmeydi. Resmi işlemleri başlattık” dedi.

Çavuşoğlu’nun daha önce de BCF’ye yardım ettiğini aktaran Ahmed, “Geçen ayın 18’inde de telefonda görüştük. Aynı şekilde Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başkanı ile de bir telefon görüşmesi yaptılar. O görüşmede de BCF'ye ve Türkiye ile Kuzey Kürdistan’a ulaşan ilk ekip olan arama kurtarma ekiplerine teşekkür etti” şeklinde konuştu.

“Çavuşoğlu, Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın Türkiye ziyaretinden söz ederek ona ve Kürdistan’ın tüm halkına teşekkür etti. BFC’ye sağladıkları kolaylıklardan ötürü biz de teşekkürlerimizi ilettik” diye belirtti.

“Efrin’e ulaşmak için çok çabalamıştık fakat bunun imkanını bulamadık. Oraya ulaşmamız konusunda da bize yardımcı olduklarından Çavuşoğlu’na teşekkür ettik” diyen Ahmed, Efrin’e yardım ulaştırmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Cindirês’te yaşanan saldırıdan ötürü üzüntülerini Çavuşoğulu’na ilettiklerini söyleyen Musa Ahmed, “Çavuşoğlu, 4 kişinin ölümüne sebep olan saldırıyı gerçekleştiren kişilerin adilce yargılanması konusunda bize söz verdi” dedi.

Ahmed, Başkan Barzani’den depremzedelere yardımlarını sürdürme talimatı aldıklarını belirterek “Sayın Başkan, BCF ve Kürdistan halkından Erbil’e, Kerkük’e, Süleymaniye’ye ve Halepçe’ye hizmet ettikleri gibi depremzede halka da hizmet etmelerini istedi” diye kaydetti.

Kızılay ve İHH ile görüştüklerini yarın da AFAD ile görüşeceklerini aktaran BCF Başkanı, “Kürdistan halkının topladığı yardımların buraya daha iyi bir şekilde ulaştırılması ve daha iyi bir koordinasyon sağlanması bakımından bu görüşmeler önemli” değerlendirmesini yaptı.

Depremden etkilenen kentlerin çoğunda ekiplerinin olduğunu ifade eden Ahmed, kalıcı ekiplerinin ise Diyarbakır’da olduğunu ve depremin üçüncü gününden bu yana günlük depremzede 2000 aileye sıcak yemek ulaştırdıklarını ifade etti.

Adıyaman, Urfa ve Maraş’ta da ekipleri olduğunu belirten Musa Ahmed, özellikle az ulaşılan yerlere ulaşmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Efrin’de de 85-90 köye ulaştıklarını söyleyen Ahmed, “Oradaki yardımlarımız da devam ediyor. Fırın açtık, sağlık ekiplerimiz halka ulaşıyor. Bize kolaylık sağlandığı takdirde yardımlarımız artarak devam edecek” dedi.