HRW: O kuyu IŞİD’in suç sembolüdür

22-03-2017
Rûdaw
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler HRW İnsan Hakları İzleme Örgütü IŞİD
A+ A-
 

Haber Merkezi -

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch- HRW) yayımladığı son raporda Rûdaw muhabiri Şifa Gerdi’nin yakınında şehit olduğu “Hefsa Çukuru”na yönelik “IŞİD’in suç sembolüdür” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

HRW, bugün yaptığı açıklamada IŞİD’in söz konusu Hefsa Çukuru’nun etrafına mayın yerleştirerek, daha çok can almayı amaçladıklarını kaydetti.

 

Çok sayıda insanın IŞİD tarafından öldürüldükten sonra Hefsa Çukuru’na atıldığının belirtildiği raporda, HRW, “Hefsa Çukuru, IŞİD’in suç sembolüdür” ifadesine yer verdi.

 

O bölgede çobanlık yapan ve görgü tanıklarından biri olan Ammar, “IŞİD, Musul’a geldikten birkaç ay sonra Hefsa Çukuru’na örgüt üyeleri gelmeye başladı. Genelde 2 araçla gelirlerdi ve her araçta 4-5 kişi taşıyorlardı. Burada infaz edip, çukura atıp gidiyorlardı” diye konuştu.

 

HRW, IŞİD’in Irak ve Suriye’de buna benzer çok sayıda katliam yerlerinin olduğunu ancak Hefsa Çukuru’nun en büyük toplu mezar olabileceğini ifade etti.

 

Henüz kaç kişinin bu çukurda olduğu bilinmiyor. Görgü tanıklarının anlattıklarından yola çıkarak en az bin cesedin olabileceği tahmin ediliyor.

 

HRW, çukurda bulunan cesetlerin çıkarmak istendiği takdirde bunun uluslararası kurallara göre yapılması gerektiğini belirterek, bölgedeki yetkililerden buraya bir anıt dikilmesini istediklerini de bildirdi.

 

Bölge sakinlerinden biri olan görgü tanığı Saad Abdullah ise şu ifadelerde bulundu:

 

Sıcaklar bastırınca biz çatıda yatıyorduk ancak bir ara ağır kokulardan uyuyamaz olduk. Kısa bir süre sonra o çukurun yanındaki bir su kuyusundan su almaya gittik. Kuyunun etrafı tamamen kan, parçalanmış insan etti ve cesetlerle doluydu.”

 

Rûdaw muhabiri Şifa Gerdi, 25 Şubat’ta haber yapmak üzere gittiği Hefsa Çukuru yakınlarında meydana gelen patlama sonucu şehit olmuştu. 


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli