FLAŞ – Erbil’de konuşulan büyük taarruz planı!

21-10-2015
Rûdaw
Etiketler Dunford Pentagon IŞİD Erbil Şii Peşmerge
A+ A-

Haber Merkezi - ABD'nin, Irak'taki tıkanıklığa son vermek için IŞİD'e karşı yeni bir saldırı planladığı belirtildi.

 

İngiltere’da yayımlanan Times gazetesinin haberine göre, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ın yönetiminde hazırlanan Amerikan Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) planı, IŞİD'i birden fazla cephede savaşmaya zorlayacak.

 

Haberde, Suriye ve Irak’ta Kürt güçleri ile Irak Ordusu ve İran'ın desteklediği Şii milisler, eşgüdüm içinde taarruza geçecek.

 

Gazete, Savunma Bakanı Ashton Carter ile üst düzey yetkililerin yeni stratejiyi önümüzdeki hafta ABD Kongresi'nde açıklamalarının beklendiğini yazdı.

 

Times'ın haberinde, ABD'nin, Irak'ta IŞİD'in elindeki en büyük kentler olan Ramadi ve Musul'un geri alınamamasından rahatsız olduğu ifade ediliyor.

 

Erbil’de neler konuşuldu?

 

Haberde, daha sonra şu bilgilere yer veriliyor:

 

"İki hafta önce göreve atanan General Dunford, yeni harekata resmiyet kazandırmak için dün Kürt kenti Erbil'e gitti. Dunford'ın Erbil'e vardığı gün Irak Ordusu ve Şii milisler aylardır süren çatışmaların ardından Beyci kentini ele geçirdi. 5 bin asker ve yaklaşık 10 bin milisin geçen hafta yakındaki petrol rafinerisini ele geçirdikten sonra Selahaddin vilayetindeki şehre girdi."

 

Rusya bu ay Irak, Suriye ve İran'la birlikte Bağdat'ta ortak bir istihbarat payaşım hücresi oluşturduğunu açıklamıştı.

 

Times'a göre hem bu gelişme, hem de Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin 1 Ekim'de Rusya'nın hava desteğini memnuniyetle karşılayacağını söylemesi, ABD'yi kaygılandırdı.

 

Times'ın haberinde şu ifadeler de bulunuyor:

 

"Sayın Carter Iraklı Kürt güçleri 'başarmaya çalıştıkları bir model' olarak gösterip övmüştü. Ancak Iraklı Kürtler, nüfusun çoğunluğunu oluşturdukları bölgelerin ötesine ilerlemeye pek de sıcak bakmıyor."

 

Anakarargah Mahmur

 

Bu arada, Musul Operasyon Komutanlığı, Erbil’den IŞİD’le sıcak temasın yaşandığı Mahmur Cephesi’ne taşındı.

 

Rûdaw’a konuşan Musul İl Meclisi Başkanı Beşar Kiki, Musul’u kurtarma operasyonununn tarihine ilişkin olarak şunları söyledi:

 

“Sıfır saatinin belirlenmesi her ne kadar bizim yetki alanımızda olmasa da operasyon komutanlığının Erbil’den MahmurCephesi yakınlarındaki stratejik Hacı Ali köyüne aktarılmış olması –ki Musul merkezinden 30 km uzakta– operasyonun yaklaştığının kanıtıdır”.

 

Peşmerge Güçleri’nin bulunduğu noktanın ilerisinde Cuburi, Sebavi, Lehebi ve Hemdani aşiretlerine mensup çok sayıda silahlı kişinin bulunduğunu belirten Beşar Kiki, bu güçlerin operasyona hazır olduğunu kaydetti.

 

Musul, 9 Haziran 2014’te IŞİD’in eline geçmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli