Salih Müslim: Kürt devleti hiçbir zaman…

21-09-2016
Rûdaw
Etiketler Salih Müslim Kürt devleti Suriye PYD YPG
A+ A-

Haber Merkezi - Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, hiçbir zaman Kürt Devleti ilan etmek gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi.

 

PYD lideri Salih Müslim, Amerika’nın Sesi’nden Hediye Levent’in sorularına yanıtladı.

 

“Eğer Suriye Kürtleri Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte hareket etseydi Türkiye’nin müttefiki olabilirdi” iddialarına cevap veren Müslim, şunları söyledi:

 

“Türkiye bizim teslimiyetimizi istiyordu. ÖSO dediğiniz bir ordu da yok. Bunlara nasıl katılmamızı istiyorlarsa bilmiyorum. Onlar (Türkiye) daha çok politik yönden, ‘oradaki koalisyona (SUK-Suriye Ulusal Konseyi) filan katılabilirsiniz’ dediler.

 

‘Evet, koalisyona katılırız ama şartlarımız vardır’ dedik. Biriyle birleşmek anlaşmak için en azından bizi tanımaları gerekiyor. Anlaşmadan, tanınmadan, bize bir şey vermeden nasıl geçineceğiz? Yok demedik de ‘bizi tanısınlar öyle girelim’ dedik.”

 

“Türkiye, PYD’nin PKK’nin uzantısı olduğunu, bağımsız Kürt devleti istediğinizi savunuyor, doğru mu?” sorusuna Müslim şu yanıtı verdi:

 

“Biz öyle bir iddiada bulunmadık. Bağımsız Kürt devleti filan demedik. Projelerimiz açıktır. Bizim oradaki demokratik hareketimizi bir yere çekmek istiyor. Kamuoyunda karalamak için uydurulan bahanelerdir. Onlar da bunu biliyorlar. Kesinlikle reddediyoruz.”

 

Müslim, “Biz gerçekten demokratik bir Suriye istiyoruz ve Kürtler’in demokratik haklarına kavuşmasını istiyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğünün  bölünmesini hiçbir zaman istemedik. Birleşik Suriye istiyoruz” diye konuştu.

 

Salih Müslim, “Cerablus’tan sonra kantonları birleştirme çabası artık bitti mi?” sorusunu şöyle yanıtladı:

 

“Suriye özgürleştikten sonra zaten birleşecek. Sanki o aradaki boşluk (Kobani-Afrin arasındaki bölge) kapanacak, orada bir devlet kurulacak. Öyle bir şey yok. Kimse de böyle bir şey düşünmüyor. Yalnız orada Suriye’nin bir parçası işgal altındadır. Oranın muhakkak kurtarılması gerekiyor. Suriye’de istikrar sağlandığında zaten birleşmiş olacak.

 

Birleştirmek için çabalıyoruz gibi bir derdimiz yok. Ne zaman IŞİD giderse, istikrar sağlanırsa birleşmiş olacak. Oradaki halktan kuşkumuz yok zaten. Elimizden gelse Şam’a kadar gideriz, orayı da kurtarırız ama elimizden bu geliyor.

 

En azından Kürtlerin çoğunluk olduğu yerlerde daha rahat hareket edebiliriz ama birleştirme ya da Kürt Devleti ilan etmek gibi bir şeyimiz yok, o düşüncede zaten olmadık.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli