El Vatan: Rusya ile Türkiye, Suriye'den geçen iki uluslararası karayolu konusunda anlaştı

2 saat önce
Etiketler Suriye Türkiye Rusya M4 Karayolu DSG Rojava Orekstraya Rojava
A+ A-

Haber Merkezi -  Rusya ve Türkiye, Suriye topraklarında, Halep -Lazkiye kentlerinden geçen M4 ve Antep ile Ürdün’ü birbirine bağlayan iki ana yolun açılması konusunda mutabakata vardı.

Rusya ve Türkiye, Suriye topraklarında iki ana yolun açılması konusunda anlaştılar: Halep ile Lazkiye arasındaki "M4" yolu ve Gaziantep'in Ürdün sınırına bağlandığı yol.

Suriye'nin El Vatan gazetesi yayınladığı bir haberde "İdlib'deki Ankara yanlısı muhalif kaynakların, Rus-Türk askeri ortak devriyelerinin Halep-Lazkiye yolu, yani M4 yolunda yakın zamanda başlayacağını" yazdı.

Kaynaklar, açılışın, "İdlib'in batısındaki Serakib'in doğu kırsalındaki Trunba kasabasına kadar uzanan kısım, Lazkiye'nin kuzeyindeki Tel Hur bölgelerinde yolun hizmete girmesi için hazırlıklar yapıldığını" açıkladı.

Ayrıca, "geçtiğimiz Çarşamba günü Trunba sınır kapısında Rus ve Türk askeri heyetleri arasında yapılan görüşmede bu konunun ele alındığı" ifade edildi.

Yol, 20 Ağustos 2020'den beri yaklaşık 5 ay boyunca hedef alındığı için kapalıydı.

Kaynaklar, "Rus askeri heyetinin Türk mevkidaşından yolu güvenli hale getirmek için yerinde önlemler almasını istediğini, yol boyunca koruma görevlileri kurarak teröristleri belli bir mesafede uzaklaştırmasını talep ettiğini" belirtti. Bu bölgeyi El Nusra (Şam Cephesi öncesi) kontrol ediyor.

M4 karayolu Ekim veya Kasım'da açılabilir

Gazete, kaynaklarına dayanarak "M4 yolunun bu yılın sonuna kadar, başarılı olursa muhtemelen gelecek yılın Ekim sonunda veya Kasım ayının ilk yarısında açılacağını" öngördü.

Ayrıca, Rusya ve Türkiye heyetleri, "Antep yolunun, Halep'in kuzeyindeki Azez'den Türkiye sınırındaki Selame köyüne kadar ve oradan da Ürdün sınırındaki Naseeb'e kadar olan bölümünün hizmete girmesi konusunda anlaştılar" denildi.

Taraflar iki hükümet kuvvetleri kontrolündeki geçişleri görüştü

Bunun yanı sıra, iki taraf Suriye hükümeti kontrolündeki bölgeler ile Suriyeli muhaliflerin ve Türkiye kuvvetlerinin kontrolündeki bölgeler arasındaki geçiş noktalarının açılması konusunu da ele aldılar.

Bab'da protesto

Bu bağlamda, "Halep'in kuzeydoğusundaki Bab bölgesindeki Abu al-Zindeen geçişinin, geçen yılın 27 Haziran'ında deneme amaçlı olarak açılmasıyla bölgede muhalefetin protestolarına neden olduğu" vurgulandı.

Antep-Ürdün'ü bağlayan karayolu

Antep ile Ürdün'ü birbirine bağlayan karayolu, Suriye toprakları üzerinden geçmektedir. Bu yol, Antep'in Türkiye sınırlarından başlayarak Suriye'nin kuzeyindeki Halep şehrinden geçerek Lazkiye'ye ve oradan da Ürdün sınırına kadar uzanmaktadır.

M4 karayolunun bir kısmı Kürt güçlerinin kontrolünde 

M4 karayolu Fırat'ın batısında 120 kilometre olmak üzere toplamda 682 kilometre boyunca devam eder. Suriye'nin Akdeniz'e kıyısı olan liman şehri Lazkiye'den başlar, Cisr eş-Şuğur ve Ariha gibi ilçeleri birbirine bağlar, İdlib'in Serakib ilçesinde başka bir önemli kara yolu olan M5 karayolu ile kesişir. M4 karayolu ile M5 karayolunun kesişimi 60 kilometre kadar sürer. Yol Serakib'den Halep'e, Halep'ten Rakka'ya, Rakka'dan da Rojava’nın Haseke iline kadar Türkiye sınırına paralel şekilde uzanır. Irak sınırına geldiğinde Musul'da son bulur.

M4 karayolu, Suriye'nin kuzeyi ve Rojava’nın birçok yerleşim yerinden geçtiği için savaş boyunca birçok kez el değiştirdi. Suriye ordusunun Rojava ile Suriye'nin kuzeyinde kontrolü kaybetmesinden sonra önce Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu bu yolun kontrolünü ele geçirdi. Daha sonra IŞİD, Suriye İç Savaşı'na dahil olmasıyla IŞİD,  Özgür Suriye Ordusu'nu yolun geçtiği bölgelerden uzaklaştırmış, yolun kontrolünü sağlamıştı. Ardından Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) bağlı ağırlıkta Kürtlerin oluşturduğu YPG, IŞİD’e karşı yapılan askerî müdahaleler kapsamında koalisyon güçlerinin müttefiki olarak hava desteğiyle yolun büyük bir kısmını ele geçirmişti.

Bu yol, Suriye'nin kuzeybatısında önemli bir yol ağıdır ve Halep ile Lazkiye arasında ana bağlantıyı sağlar.

Son dönemlerde Rusya ve Türkiye'nin anlaşmasıyla güvenliği sağlanarak tekrar hizmete açılmaya çalışılmaktadır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli