Pakistan Başbakanı’ndan ‘tasarruf’ çağrısı

Haber Merkezi- Pakistan Başbakanı İmran Han, ülkedeki zengin kesimlere vergilerini ödemeleri ve bunu bir ulusal mücadele olarak görme çağrısında bulundu.

 

İmran Han, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, yolsuzlukla mücadele ve insani kalkınma için bir takım reformlar yapılması gerektiğini söyledi.

 

Ülkenin hızlı bir ekonomik kalkınma yaşamasına rağmen toplumsal fay hatlarının gerildiğini belirten Han, başta “İslami Refah Devleti” olmak üzere, seçim kampanyasındaki vaatlerini birçok kez tekrarladı.

 

Ülkesinin komşularıyla olan ilişkilerini iyileştirmeyi ve Belucistan vilayetindeki anlaşmazlıkları çözmeyi umduğunu dile getiren İmran Han, “Biz barış istiyoruz. Çünkü Pakistan, barış olmadan gelişemez” dedi.

 

İmrah Han, Pakistan’daki iç meselelerle özel olarak ilgileneceğini, çünkü yolsuzluk ve kara para aklama gibi suçları bitirmek istediğini ifade ederek, kendisinden başlayarak bir tasarruf kampanyası başlattığını, Başbakanlık makamına tahsis edilen 80 zırhlı makam aracının 78’ini satacağını, ayrıca Başbakanlık’ta hizmetçiler dışında kalan 500 personeli de açığa alacağını açıkladı.

 

Başbakan olarak artık 3 odalı bir evde konaklayacağını kaydeden Han, “Halkıma basit bir hayat yaşayacağımı söylemek istiyorum. Mallarınızı koruyacağım, yolsuzlukla mücadele edeceğim. Ya Pakistan kazanacak, ya da yolsuzlar. Kendi ayaklarımız üzerinde durmayı başarmalıyız. Hiçbir millet borçla büyüyemez. Başka ülkelerden aldığımız kredi ve yardımlarla yaşamımızı kurarak, kendi hayatımızı heba ettik” ifadelerini kullandı.

 

Pakistan’da, gelişmiş bir vergi sistemi ve ihtiyaca dayalı devlet harcamaları öneren İmran Han, bununla birlikte hükümetin iklim değişikliğiyle de mücadele edeceğini sözlerine ekledi.

 

İmrah Han, Temmuz ayında düzenlenen parlamento seçimlerinde oyların büyük çoğunluğunu alarak Başbakan olmuştu.