ANKARA: Esad bir aktör… / Arap, Kürt, Nusayri…

Haber Merkezi - Başbakan Binali Yıldırım, "İstesek de istemezsek de Esed bir aktör. Suriyenin geleceginde yer alamaz ama gecis doneminde olabilir" dedi.

 

Binali Yıldırım, aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya ve Katar'ın yer aldığı ülkelerde yayın yapan ajans, televizyon ve gazete temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda buluştu.

 

İstanbul'da Vahdettin Köşkü'nün bahçesinde düzenlenen toplantı, saat 10.15'te başladı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katıldı.

 

Al Jazeera’nın haberine göre, Yıldırım, Türkiye'nin Suriye'nin etnik olarak bölünmesine izin vermeyeceğini belirterek, şöyle dedi:

 

"500 bin kisiyi öldurmüş Esed Suriye'nin geleceginde tasinabilir mi? Amerika da Rusya da tasinamayacagini biliyor. Ancak istesek de istemezsek de Esed bir aktör. Suriye’nin geleceginde yer alamaz ama gecis doneminde olabilir."

 

Reuters'a göre Yıldırım toplantıda Türkiye'nin önümüzdeki altı ay içinde Suriye'de "daha aktif rol oynayacağını söyledi.

 

Yıldırım, sorunun küresel bir yara haline geldiğini belirterek, şunları ekledi:

 

"Herhangi bir etnik grubun insiyatifler alıp Suriye’yi yönetecek yapıya izin verilmemeli. Arap, Kürt, Nusayri... Bütü etnik gruplarin temsil edileceği toprak bütünlüğünü esas alan bir yönetim şeklinin oluşturulması"

 

Başbakan, Suriye'de çözüm için İran, Körfez ülkeleri, ABD ve Rusya'nın işbirliği yapabileceğini vurguladı.

 

AFP ajansına göre, Türkiye Başbakanı toplantıda, ABD'den Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili süreci hızlandırmasını istediklerini belirterek, "ABD stratejik ortağımız, düşmanımız değil. İki ülke ilişkilerinde iniş-çıkışlar olabilir. Ancak ilişkilerimize zarar veren unsurları ortadan kaldırmalıyız" dedi.