Haber Merkezi - Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait uzay aracı Japon adasında Mars’a doğru yolculuğuna başladı.
Uzaya ilk astronotunu geçen yıl yollayan BAE, Dubai’de Mars’ı keşfetmeye yardımcı olacak yapay bir bilim şehri kurmayı, 2117’de ise kızıl gezegende ilk yerleşim birimini inşa etmeyi hedefliyor.
Japonya’nın Tanegashima Uzay Merkezi’nden fırlatılan uzay aracı, Mars’ın atmosfer ısısı, ozon taraması ile oksijen ve hidrojen ölçümleri gibi üç ana gözlem yapacak. ‘Umut’ adlı roket, misyonunu Şubat 2021’de tamamlayacak.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), son birkaç senedir başlattığı uzay programı kapsamında hummalı bir çalışma içerisindeydi. Geçen yıl kendi geliştirdikleri uyduları ve ilk astronotları Hazza Al Maansouri’yi Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdiler.
Gözünü Mars’a diken BAE, Kızıl Gezegen’e keşif yapmak için gönderdiği uzay mekiğini kendi mühendisleriyle tasarladı.
BAE Üstün Bilimler Devlet Bakanı Sarah Al Amiri daha önce euronews’e yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:
“Emirlikler Mars” görevi tüm sene boyunca Mars’tan bize veri göndermeyi amaçlıyor. Peki bu neden bu kadar önemli? Mars’ta meydana gelen iklim değişikliği ve Mars’ın atmosferindeki dinamikleri ve hava değişkenlerini anlamamız gerekiyor. Bu sayede Kızıl Gezegen’de neler olup bitiyor anlayabileceğiz.”
“Neden ülkemiz bu işle uğraşıyor? Çünkü bu sayede Dünya’da meydana gelen iklim değişikliğini ile ilgili birçok şey de öğreneceğiz. Mars’a insan gönderebilirsek ileride neyle karşılaşacağımıza dair daha iyi fikir sahibi olabiliriz.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın