Ürdün’den Kürt devleti çıkışı

19-09-2016
Rûdaw
...
...
Etiketler Ürdün Kürt devleti
A+ A-

Amman (Rûdaw) – Ürdünlüler’in büyük bölümü Kürtler’i yakından tanıyor ve Kürtler’in başına gelenler konusunda dayanışma içindeler.

 

Ancak Kürdistan’ın bağımsızlığı meselesinde ülkede farklı görüşler var. Ürdünlü bir milletvekili adayı, Kürtler’in devlet kurma hakkı olduğunu söyledi.

 

Yarın yapılacak seçimlerde yarışacak adaylardan birçoğu  açıkça Kürt devletinden yana görüş bildirerek, seçilmeleri durumunda da bu gerçeği dile getirmekten çekinmeyeceklerini söylüyor.

 

Rûdaw’a konuşan milletvekili adayı Salih Muhammed Celuq, “Ben, Kürdistan milletinin bir devleti olması ve Kürdistan ile bölgeyle bağlantılı bütün konularda söz sahibi olmaları gerektiğini söylüyorum. Yakın bir gelecekte devlet kurmalarını ve bunun tüm bölgenin çıkarına olmasını umut ediyorum. Şüphesiz hepimiz destekleyeceğiz” dedi.

 

Ürdün sokaklarında Kürtler’e destek varken hükümet konusunda aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Ürdün Hükümeti Irak’ın toprak bütünlüğünden yana.

 

Siyasi Çalışmalar Bakanı Musa Mayta, “Irak ve Kürdistan’ın IŞİD’e karşı etkili bir rolü olduğunu düşünüyorum. IŞİD bölgede büyük bir tehlike. Terör ve şiddet korkutucudur. Bu mücadelede gösterilen tüm çabaları destekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Rûdaw mikrofonuna konuşan bir Ürdünlü ise, “Kürtler tarih boyunca tüm Arap coğrafyası, İran ve Türkiye’de aktif olmuşlardır. Bu yüzden kendi devletlerini kurma hakları vardır” dedi.

 

Saddam döneminde Irak’la üst düzey ilişkileri olan Ürdün’ün, Şiiler’in iktidara gelmesiyle Bağdat’la olan ilişkileri zayıfladı. Ürdün şimdilerde daha çok Erbil’le yakın ilişkilere sahip.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli