İran, Irak ve Suriye arasında askeri zirve

19-03-2019
Rûdaw
Etiketler Suriye Irak İran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –  İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri, Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp Suriye’nin başkenti Şam’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Suriye krizinin başladığı Mart 2011’den bu yana ilk defa Suriye, İran ve Irak genelkurmay başkanları arasında Şam’da bir araya geldi. Askeri zirvenin ardından her üç ülkenin genelkurmay başkanları ortak basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmelerde bulundu.

 

Eyüp: ABD’yi çıkarma gücümüz var

 

Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, taraflar arasında gerçekleşen görüşmelerin tüm alanlarda ve düzeylerde gayet önemli olduğunu ve başarılı geçtiğini belirtti.

 

Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, toprak ve halk bütünlüğü ile meşru savunma hakkının hiçbir şekilde pazarlık konusu olmayacağının belirten Eyüp, Şam yönetiminin daveti olmaksızın Suriye’de bulunan yabancı devlet güçlerinin işgalci niteliği taşıdığını söyledi.

 

Eyüp, İdlib’in de istisna olmayıp mutlaka tam ve eksiksiz bir şekilde Suriye’nin egemenliği ve kontrolüne döneceği vurguladı.

 

Suriye ordusunun ABD güçlerini çıkarma gücü ve olanaklarına sahip olduğunu savunan Eyüp, “ABD ve diğer tüm devlet güçlerinin kesinlikle Suriye’nin tamamından çıkacaracağız. Suriye, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ya uzlaşma ya da toprakları askeri operasyonla kurtarma yoluyla muamelede bulunacağız” dedi.

 

Bakiri: Suriye isterse kalırız

 

İran Genelkurmay Başkanı Bakiri de Suriye’nin egemenliği ve bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerktiğini belirterek İranlı güçlerin Suriye devletinin talebi, izni ve onayı üzerine burada bulunduklarını vurguladı.

 

Suriye’nin istediği sürece bu güçlerin Suriye’de kalacaklarını ifade eden Bakiri her üç ülkenin “terörü tamamen yok etme” konusunda kararlı olduğunu söyledi.

 

Ganimi: Suriye ile sınır kapıları açılacak

 

Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi ise önümüzdeki günlerin Suriye ve Irak arasındaki sınır kapısının yeniden hizmete açılacağını belirterek iki ülke arasında oluşturulan komitelerin yoğun çalışma içerisinde olduğunu kaydetti.

 

Suriye ve Irak’ın ortak güvenlik endişelerine sahip olduğunu ve bu konuda parçalanmaz bir bütün olduğunun belirten Ganimi, “Suriye Irak’ın derinliği, Irak da Suriye’nin derinliği sayılıyor” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli