Suudi Arabistan: Azmettirici İran!

Münih (Rûdaw) – Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyir, “teröre en büyük desteği veren ülkenin İran olduğunu” söyledi.

 

Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyir, “İran uluslararası kanunlara saygı göstermiyor ve Ortadoğu’da rejim değişikliklerinin azmettiricisidir. Teröre en büyük desteği sağlayan onlardır. Dünyadaki bütün Şiilerin kendilerine tabi olduğuna inanıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

Cubeyir, “El Kaide örgütünün kurucusu olan Usame Bin Ladin’in oğlu emniyet içerisinde yaşamak için İran’a gitti. Husilere balistik füze gönderip Suudi Arabistan’a saldırılmasını da sağlayan İran” şeklinde konuştu.

 

Suudi Bakan, İran’ın çözüm konusunda adım atmadığını belirterek, “Gerçekten çözümü düşünüyorsa fiil olarak görmek istiyoruz” vurgusunda bulundu.

 

Konuşmasının devamında Cubeyir, “İran bu davranışlarını sürdürdüğü takdirde hiçbir diyalog sağlanamayacak. Uluslararası güçlerin onu cezalandırması gerekecek. İran hep yeni bir sayfa açmaktan bahsediyor ancak biz önümüzde yaşanan gerçekleri görmezden gelemeyiz. Bizi yok etmek isteyen bir ülkeyle nasıl ilişki kurabiliriz ki? Çok zor” dedi.

 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyir, “İran, El Kaide ve IŞİD’in saldırmadığı tek ülke. Muhtemelen İran, El Kadide ve IŞİD arasında bir ortaklık var” ifadesini kullandı.