IŞİD'den Riyad'a savaş ilanı

Haber Merkezi - IŞİD, 34 ülkeden oluşan “terörle mücadele koalisyonu" kurduğunu ilan eden Suudi Arabistan yönetimine savaş ilan ettiğini duyurdu.

 

Örgüt tarafından yapılan açıklamada, 34 ülkeye öncülük ederek “terörle mücadele koalisyonu" kuran Suud yönetiminin bundan sonra örgütün hedefindeki ülkeler arasında olduğu belirtildi.

 

IŞİD tarafından yayımlanan görüntülü açıklamada, Suudi Arabistan "Haçlılar"la ittifak etmekle suçlanarak, uyarılarda bulunuldu.

 

Örgüt, Suudi Arabistan'a gözdağı vermek içinde ellerindeki bulunan ve Suud yönetimiyle işbirliği içinde olmakla suçlanan bir kişiyi infaz etti.

 

“Teröre karşı İslam ittifakı”

 

Suudi Arabistan, 16 Aralık’ta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülkeyle “Teröre Karşı İslam İttifakı” adında yeni bir koalisyon kurdu.

 

Suudi Savunma Bakanı Muhammed, askeri ittifakın sadece IŞİD’le değil tüm “terörist” gruplarla savaşacağını söyledi.

 

Bu arada, terörle mücadele kapsamında Irak, Suriye, Libya, Mısır ve Afganistan’da düzenlenecek operasyonlar, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da kurulacak merkezden yönetilecek.

 

Yetkililer, oluşturulacak ittifakın asker sayısı ve hangi ülkeden ne boyutta katılım olacağına dair detayların önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılarda belirlenebileceğini söyledi.

 

İttifakta yer alan ülkeler ise şunlar:

 

“Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Türkiye, Çad, Togo, Tunus, Cibuti, Senegal, Sudan, Sierra Leone, Somali, Gabon, Gine, Filistin, Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti, Katar, Fildişi Sahili, Kuveyt, Lübnan, Libya, Maldivler Cumhuriyeti, Mali, Malezya, Mısır, Fas, Moritanya, Nijer, Nijerya ve Yemen.”