7 Ekim’den bu yana öldürülen Hamas ve Hizbullah liderleri

3 saat önce
Etiketler Hamas Hizbullah İsrail
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü açıkladı. Gazze'deki işgalin başlangıcından bu yana Hamas ve Hizbullah en önemli liderlerini yitirdi.

İsrail dün, 1.200 kişinin öldüğü ve yaklaşık 250 kişinin rehin alındığı 7 Ekim saldırısının mimarı olduğunu savunduğu Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Gazze’de öldürüldüğünü duyurdu.

Hamas, Sinvar'ı, halefi İsmail Haniye'nin 31 Temmuz 2024’te İran'da öldürülmesinin ardından 7 Ağustos'ta yeni lideri olarak seçti.

Hamas'ın şahin kanadına liderlik eden Sinvar, 7 Ekim saldırısından beri İsrail'in “öldürülecekler listesinin” başında yer alıyordu.

Salih el-Aruri

Hamas'ın rehberlik konseyi başkan yardımcısı ve kurucu üyesi olan Salih el-Aruri, 2 Ocak 2024'te Beyrut'ta İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısı sonucu öldürüldü.

57 yaşındaki Aruri’nin, işgal altındaki Batı Şeria'da Hamas askeri operasyonlarını yönettiği ve örgütün finansal ağlarında kilit rol oynadığı belirtiliyordu. Aruri'nin ayrıca Hamas ile Hizbullah ve Filistin İslami Cihad da dahil olmak üzere diğer örgütler arasındaki ilişkileri yönettiğine inanılıyordu.

Mervan İsa

19 Mart 2024 tarihinde başka bir hava saldırısında Hamas’ın kıdemli askeri komutanı ve “Gölge” adıyla bilinen Mervan İsa öldürüldü.

Saldırıdan sonra, Hamas liderleri, sızma veya hepsini ifşa edebilecek bir teknolojik güvenlik ihlali korkusuyla dış dünya ile iletişimi tamamen kestiler.

Fuad Şukur

Lübnan merkezli İran destekli milis gücü Hizbullah'ın kurucu üyelerinden Fuad Şukur, 30 Temmuz'da bir hava saldırısında öldürüldü.

63 yaşındaki Şukur’un, 1983'te ABD, Fransa ve İsrail hedeflerine karşı başlatılan büyük intihar saldırılarında yer aldığı belirtiliyordu.

Hizbullah'ın askeri yeteneklerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayan Şukur, Hizbullah içinde genelkurmay başkanı olarak görev almıştı. Şukur ayrıca örgütün lideri Hasan Nasrallah'ın kıdemli askeri danışmanıydı.

Muhammed Deif

İsrail, 13 Temmuz’da Gazze Şeridi’nin güneyindeki el-Mawasi'de Yahya Sinvar’ın yardımcısı Muhammed Deif’in öldürüldüğünü duyurdu. 58 yaşındaki Muhammed Deif, Hamas’ın askeri kanadı İzzettin el Kassam Tugayları’nın lideri olarak görev yapıyordu.

Deif, İsrail'in daha önce gerçekleştirdiği 7 suikast girişiminden kurtulmuştu. Deif, 1990'lardaki intihar eylemlerini koordine etmek ve Hamas'ın Gazze'deki tünellerinde roket üretimini denetlemekten sorumlu tutuluyor.

Ayrıca Deif’in Hamas'ın seçkin gücü olan Nukhba güçlerini eğitmekle görevlendirildiği düşünülüyor.

İsmail Haniye

Bu suikasttan bir gün sonra, 31 Temmuz 2024’te Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye , Tahran'daki bir misafirhanede yatak odasında patlayan bir bomba sonucu öldü.

60 yaşındaki Haniye, İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için İran başkentini ziyaret etmişti.

Haniye’nin ailesinden çok sayıda kişi Gazze'deki İsrail saldırıları ve bombardımanında öldürülmüştü.

Hasan Nasrallah

İsrail, 27 Eylül Cuma akşamı Beyrut'un güney banliyösü olan Dahiya’da düzenlediği saldırıda Hizbullah’ın ana karargâhını hedef aldı. İsrail’in hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü.

Hizbullah'ı otuz yıldan uzun süre yöneten 64 yaşındaki Hasan Nasrallah, 18 yıllık işgalin ardından 2000 yılında İsrail birliklerinin Güney Lübnan'dan çekilmesiyle sonuçlanan yıpratma savaşına liderlik etmişti.

İsrail'in 2000 yılında Güney Lübnan'dan çekilmesinden sonra Nasrallah hem Lübnan'da hem de Arap dünyasında ikonik bir statü kazanmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli