FLAŞ – ‘IŞİD’in arkasındaki İran ve Esad!’

İstanbul (Rûdaw) - Kürt yazarı İbrahim Güçlü, IŞİD’i Esad ve İran’ın yönettiğini savundu.

 

Rûdaw’a konuşan Güçlü, İran’ın Türkiye’deki savaştan memnun olduğunu belirterek, şunları söyledi.

 

“Ben İran’ın PKK ile devlet arasında yaşanan savaşta etkin rol oynadığı düşüncesindeyim.  İran Türkiye’nin bugünkü durumdan çok memnundur. İran’ın Türkiye karşısında güçlü olması için PKK’ye yardım ettiğini düşünüyorum.  İran ile Türkiye bölgede birbirine rahip olan iki ülkedir.”

 

Güçlü, Türkiye’nin Suriye’de “güvenli bölge” oluşturmak istemesinin İran’ı rahatsız eden bir durum olduğunu belirterek, “Esad rejiminin yıkılmasının Türkiye’yi güçlendireceği hesabı, İran’ı her zaman korkutmuştur. O bakımdan Türkiye’de bu tür gelişmelerin meydana gelmesinde İran’ın rol almaması mümkün değildir” dedi.

 

IŞİD’i Beşar Esad ile İran’ın yönettiğini savunan Güçlü, “İran, IŞİD’in Esad rejimine yönelmesini engellemek için hem Güney Kürdistan’a hem de Batı Kürdistan’a (Rojava) saldırttı” iddiasında bulundu.

 

‘Özerklik provokasyondur’

 

Bu arada, “Bu süreçte PKK’nin sorumlu davranması gerektiğini” belirten Kürt yazarı, halka ait araçları yakmanın ve sivil alanlarda bomba patlatmanın meşru olmadığını ifade etti.

 

Kürt illerindeki 1”özyönetim” ilanlarını “provokasyon” olarak değerlendiren İbrahim Güçlü, bu tür girişimlerin HDP’yi anlamsız hale getirdiğini söyledi.

 

Güçlü, çatışmalardan hem devletin, hem de PKK’nin sorumlu olduğunu belirtti.

 

Kandil ile Öcalan arasında ilişki konusunda da İbrahim Güçlü, “Kandil daha çok İran, Irak, Suriye gibi güçlerle ilişkili durumdadır. Öcalan da Türkiye ile oturup kalkan biridir. Dolayısıyla bu alanlarda anlaşmazlıkların olduğu kesindir” dedi.