İsrail ile ABD arasında 'Hizbullah' trafiği

3 saat önce
Etiketler ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Lübnan Hizbullah CENTCOM
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefonla  görüşürken CENTCOM Genel Komutanı da Tel Aviv'i ziyaret etti. Gündemde Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'yle yaşanan çatışmalar olduğu bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamada, Austin ve Gallant'ın, İsrail'in kuzeyinde Hizbullah'la yaşanan çatışmalar hakkında görüştüğü, Washington ile Tel Aviv arasında askeri işbirliğini artırma fırsatlarını ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada, ikilinin insani yardımların Filistinlilere ulaştırılması için Gazze sahiline kurulan yüzer iskele hakkında da görüştükleri ifade edildi.

Austin'in, Müşterek Kıyı Lojistik Mekanizması'nın (JLOTS) "yakında faaliyetlerini durduracağını" söylediği aktarılan açıklamada, ABD'li Bakan'ın tüm kara geçişlerinden insani yardım akışının artırılmasının ve Gazze'de dağıtılmak üzere Aşdod Limanı'na yapılan yardım teslimatlarının desteklenmesinin önemini vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada, Austin ve Gallant'ın, "Hamas'ın kalıcı bir yenilgiye uğratılması" ve "ABD vatandaşları da dahil olmak üzere" esirlerin güvenli şekilde serbest bırakılması yönündeki isteklerini yineledikleri bildirildi.

CENTCOM komutanı İsrail Savunma Bakanı ile görüştü

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla ile yaptığı görüşmede Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'yle yaşanan çatışmaları ele aldı.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Gallant ile Kurilla, Tel Aviv'de görüştü.

Görüşmede İsrail'in kuzeyinde Hizbullah'la yaşanan çatışmalar ve Gazze'ye yönelik saldırılar ele alındı.

Gallant, İsrail'in ABD ile yaptığı işbirliğinin "kritik" öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Ayrıca Gallant, Kurilla'ya üst düzey "Hamas yetkililerinin hedef alındığı" son saldırıya ilişkin bilgi verdi.

Öte yandan ikili, ABD'nin başarısızlıkla sonuçlanan geçici liman projesinin ardından Gazze halkına yönelik yardımların Aşdod Limanı'ndaki "İskele 28" üzerinden yapılması için gereken geçiş sürecini görüştü.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 7 Mart’ta bizzat kendisinin duyurduğu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden Gazze'ye insani yardım taşımak için Gazze sınırında kurulması planlanan geçici liman projesi, fiyaskoyla sonuçlanmıştı.

İnşa edildikten yalnızca 124 gün sonra kaldırılma kararı alınan yüzer iskele planında sona gelindiği ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından duyurulmuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli