Yemen Hükümeti: Aden kurtarıldı

Haber Merkezi - Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da sürgünde olan Yemen Başkan Yardımcısı Halid Mahfuz Baha, ülkenin en büyük ikinci kenti olan Aden'in Husiler’den kurtarıldığını söyledi.

 

Halid Mahfuz Baha, resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, liman kentinin artık Suudi destekli hükümet güçlerinin kontrolünde olduğunu belirtti.

 

Baha, "Aden'de ve kurtardığımız diğer kentlerde yaşamın normale dönmesi, su ve elektrik verilmesi için çalışacağız" dedi.

 

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan bölge halkı ve savaşçılar, Aden'in batısındaki Tawahi'de çatışmaların az da olsa sürdüğünü aktardı.

 

Aden'deki hükümet yanlısı savaşçıların sözcüsü Ali El-Ahmedi ise, çok sayıda Şii Husi’nin teslim olduğunu bildirdi.

 

İran'ın desteklediği iddia edilen Husiler’den ise şu ana kadar sözkonusu  iddialarla  ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

 

Husiler, geçtiğimiz Eylül'de başkent Sana'yı ele geçirmelerinin ardından, hükümet üyelerinin kaçtığı Aden'i de Mart ayında kuşatmışlar ve kısa zamanda şehrin önemli bir bölümünü ele geçirmişlerdi.

 

Bu gelişme üzerine Yemenli bakanlar Suudi Arabistan'a kaçtı. Daha sonra Suudi Arabistan liderliğinde bazı Arap ülkeleri Husiler’I hedef alan hava operasyonlarına başladı. 

 

Yemen'in nüfusu 21 milyondan fazla. BM verilerine göre ülke halkının %80'i halen insani yardıma muhtaç.