İran hapishaneleri şehir dışına çıkarıyor

Haber Merkezi – Tahran yönetimi, şehirlerdeki kalabalığı ve sıkışıklığı azaltmak için hapishaneleri şehirlerin dışına taşıma kararı aldı. Ülkenin en büyük cezaevi olan Evin Cezaevinin de müzeye dönüştürülmesi tartışılıyor.

İranlı yargı makamı yetkilileri önümüzdeki 10 yıl içinde 35 hapishaneyi şehir dışına taşımayı planladıklarını açıkladı.

İran Ceza ve İnfaz Kurumları Başkanı Gulam Ali Muhammedi, “Cezaevlerinin şehir dışına taşınması için 100'e yakın projemiz var. Şehir dışına taşınacak 35 hapishanenin inşası için gerekli fonun karşılanması konusunda Kamu Malları Satış Yüksek Kurulu'ndan izin aldık” dedi.

Meşhed, Zencan, Tahran, Miyana, Yezd, Meşgin, Erdebil, Buşehr, Kirmanşan, Bane ve Bicari'deki cezaevlerinin nakledilmesi için ön çalışmalar tamamlandı.

İran'ın en ünlü hapishanesi olan Evin Cezaevi de şehir dışına taşınacak. Tahran Belediye Meclisi, hapishaneyi müzeye dönüştürmeye hazır olduğunu açıkladı.

 Tahran İl Meclisi Turizm Komitesi Başkanı Seyid Ahmed Alavi, "Tahran Belediye Başkanı ile Yargı Erki Başkanı arasında yapılan önceki toplantıda konuşulan konulardan biri de Evin Cezaeviydi. Cezaevini müzeye çevirmeye hazırız ancak yargının da bu konuda hazırlığı olması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

2001 yılında İran Meclisi cezaevlerinin şehir dışına taşınmasına ilişkin yasayı kabul etti. O tarihten bu yana 43 hapishane şehir dışına çıkarıldı.