İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İkimizin de adı Mesud ve ikimiz de Mahabad'da doğduk

Erbil (Rûdaw) – İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri geliştireceklerini ifade ederek her alanda bağlarını güçlendireceklerini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, göreve başlamasının ardından düzenlediği ilk basın toplantısında İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde başkent Erbil’de Başkan Mesud Barzani ile yaptığı görüşme hakkında konuşan Pezeşkiyan, "Mesut Barzani bizim Mahabad'ımızda doğdu. İran'ın Mahabad şehrinde doğdu. Ben de Mahabad'da doğdum. O da Mesut, ben de Mesut'um. Ne ilginç bir durum değil mi?" ifadelerini kullandı.

İran ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilere değinen, Pezeşkiyan "Çok kolay bir şekilde diyalog kurabilirdik. Boş yere aramızda savaş çıkarıyorlar. Bazı kişiler orada silahlı grupları hazırlayıp bu tarafa gönderip bölgede çatışma çıkarıyorlar" dedi.

Her iki tarafında bölgedeki güvenliği sağlama karar aldığını dile getiren Pezeşkiyan" Onlar (Kürdistan Bölgesi) bizim güvenliğimizi, biz de onların güvenliğini koruyacağız. İlişkilerimizi düzelteceğiz, ekonomik bağlarımızı güçlendireceğiz ve mümkün olan her alanda birbirimize yardım edeceğiz" diye konuştu. 

İran Cumhurbaşkanı, ABD'yi eleştirerek, "Amerika bizim birbirimizle savaşmamızı istiyor, ama biz akıllı olursak savaşmayız" şeklinde konuştu.

Pezeşkiyan geçtiğimiz Çarşamba günü Bağdat'ı ziyaret etmiş daha sonra Başkan Neçirvan Barzani'nin daveti üzerine Perşembe günü Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmişti.

Pezişkiyan, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Başkan Barzani ile bir araya geldi.

Mesut Barzani, 16 Ağustos 1946'da Rojhılat'ın Mahabad şehrinde doğdu.

Kendisini Türk kökenli olarak tanımlayan Mesut Pezeşkiyan ise 29 Eylül 1954'te aynı şekilde Mahabad'da dünyaya geldi.

İlkokulu Mahabad'da okuyan Pezeşkiyan iyi derecede Kürtçe konuşuyor. Bağdat'ta da Rûdaw muhabirinin sorularını Kürtçe yanıtlamıştı.