Hamas ateş müzakerelerine ilişkin açıklamaları reddetti

Haber Merkezi - Mısır, Katar ve ABD'nin olumlu geçtiğini duyurduğu ateşkes görüşmeleri hakkında Hamas, verilen bilgilerin Temmuz'daki son önerileriyle uyumsuz olduğunu belirtti.

Mısır, Katar ve ABD'nin ortak açıklamasında, Doha'daki İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinin olumlu bir atmosferde geçtiği ifade edildi. Ancak, Hamas bu açıklamayı reddederek, sağlanan bilgilerin Temmuz başında sundukları son öneriyle tutarsız olduğunu öne sürdü.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, Reuters'e verdiği demeçte, kendilerine Doha'daki ateşkes görüşmelerinin sonuçlarına ilişkin verilen bilgilerin 2 Temmuz'da üzerinde mutabakata varılan taahhütlere uymadığını söyledi.

İsrail, 7 Ekim'de başlattığı saldırılara bir yenisi daha eklemeye hazırlanıyor. İsrail ordusu, Gazzelileri sıkıştırdığı El-Mevasi bölgesinin bazı kısımlarına saldırı başlatacağını duyurdu.Gazzelileri yeniden göçe zorlayan bu "tahliye kararının" Doha'da dün başlayan ve bugün de devam eden olan ateşkes ve esir takası müzakerelerine etkisi henüz bilinmezken, Hizbullah'tan da karşı bir atak geldi. Hizbullah, İsrail'e gözdağı vermek amacıyla ilk defa uzun menzilli füzeleri taşıyan araçların da geçebileceği tünellerinin görüntülerini paylaştı.

Müzakerelerden bize iletilenler yapılan anlaşmalara uymuyor

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, "Doha'daki müzakerelerden bize iletilenler, 2 Temmuz'da üzerinde anlaşılanlara uymuyor." açıklamasında bulundu.

İsrail ordusu, defalarca yerinden ettiği Gazzelilerin 1 milyondan fazlasını sıkıştırdığı El-Mevasi'nin bazı yerlerine saldırı başlatacağını ilan edip buradan da çıkmalarını istedi.

Öte yandan Hizbullah'tan da karşı bir atak geldi. Hizbullah, İsrail'e gözdağı vermek amacıyla tünellerini ve roketlerini paylaştığı bir video yayımladı. Videodaki mesajların Arapça ve İbranice olması dikkat çekti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı: Doha'daki ateşkes müzakereleri ciddi ve yapıcı bir ortamda yapıldı

Katar'ın başkenti Doha'da, Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası konusunda yürütülen müzakerelerin ciddi ve yapıcı biçimde olumlu bir ortamda yapıldığı belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi tarafından paylaşılan ortak yazılı açıklamada, başkent Doha'da, ABD, Mısır ve Katar'ın yanı sıra İsrail'den yetkililerle yapılan müzakerelere ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "Son 48 saat içerisinde hükümetlerimizin üst düzey yetkilileri, Gazze'de ateşkesin sağlanmasının yanı sıra esirler ve tutukluların serbest bırakılması konusunda yoğun müzakereler yürütmüştür. Bu müzakereler, ciddi ve yapıcı biçimde olumlu bir ortamda yapılmıştır." ifadeleri yer aldı.

ABD'nin bugün Katar ve Mısır'ın desteğiyle taraflar arasındaki anlaşma konusunda "boşlukların azaltılmasını amaçlayan bir öneri sunduğu" belirtilen açıklamada, bu önerinin ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mart tarihinde açıkladığı öneri ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararıyla uyumlu olduğu kaydedildi.

"Geçen haftalarda uzlaşıya varılan konular üzerine inşa edildiği" bilgisine yer verilen önerinin, "boşlukları tamamlayarak anlaşmanın hızlıca uygulanmasını sağlayacağı" vurgulandı.

Anlaşmanın uygulanması konusundaki detayların ilerleyen günlerde görüşüleceği bildirilerek, teknik ekiplerin esirler ve tutuklular dahil, anlaşmanın insani boyutunu kapsamlı bir biçimde ele alacağı ifade edildi.