Rusya’dan Golan Tepeleri kararı

Haber Merkezi- Rusya, Golan Tepeleri’ni Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’ne (UNDOF), teslim edeceği bildirildi.

 

Rusya Ateşkes Denetimi Merkez Başkanı Sergey Kurylenko, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, istikrar halinin Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye geri döndüğünü söyledi.

 

Kurylenko, tampon bölgenin, “Şu an tamamen Suriye askeri polisinin kontrolü altında. Her şey 2014 yılında bölgeden geri çekilen BM güçlerinin geri dönüşüne hazır” dedi.

 

Geçtiğimiz haziran ayında Rusya tarafından desteklenen Suriye ordusu, muhalif unsurlarla uzlaşı anlaşmasının ardından askeri bir operasyon uyarınca Dera ve Kuneytra bölgelerinin kontrolünü sağladı.

 

Rusya askeri polisi, ayrım hattının Suriye tarafında 4 kontrol noktası tesis etti ve diğer 4 tane için de hazırlık yapmaya başladı.

 

Kurylenko, “Ülke kuvvetlerinin Golan’ı tek başına izlemeye hazır olduğunu söyleyen BM’ye bölgeyi teslim etmeye hazır” olduğunu belirtti.

 

Golan Tepeleri’ndeki İran varlığı hakkındaki soruya ise Konashenkov, “Rusya ordusunun İran’ın varlığı veya yokluğuna dair söyleyecek herhangi bir sözü yok” yanıtını verdi.

 

Silahtan arındırılmış bu bölge, 1974 yılında varılan bir anlaşma uyarınca kuruldu ve BM Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF), 1967 yılında büyük bir kısmı İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri’ne konuşlandı.

Muhalif grupların ve eski adıyla Nusra Cephesi’nin tampon bölgeye girişinin ardından 2014 yazında 40’tan fazla Fiji askeri gözaltına alındı ve UNDOF güçleri bölgeden geri çekildi.

 

Güçlerinin, gelecekte devriye güvenliğini sağlamaya yönelik olarak BM kontrol noktaları etrafındaki mayınları temizlemeye çalıştıklarını söyleyen Sergey Kurylenko, “Buradaki görevimiz, BM bayrağı kaldırılıncaya kadar ve UNDOF’un bölgede kısıtlama olmaksızın faaliyet gösterebilmesi için güvenliği sağlamaktır” diye konuştu.

 

Golan Tepeleri'nde görevli bir Suriye askeri polisi Tuğgeneral Muhammed Ahmed ise yaptığı açıklamada,“Ruslar ve bizim aramızda bir koordinasyon istememiz halinde BM’yi de kabul ediyor olacağız” ifadelerini kullandı.